Index Vakbarát Hírportál

Márki-Zay Péter az asztalra csapott, előválasztást követel Miskolcon

2023. október 26., csütörtök 20:43

A Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Kossuth Kör három követelést fogalmazott meg a miskolci ellenzék felé, a listában hangsúlyos szerepet kapott az előválasztás ötlete is. Márki-Zay Péter úgy véli: ha a teljes ellenzék közös indulása másképp nem kivitelezhető, akkor erre az útra kell rálépni.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom aggodalommal figyeli a Miskolcon kialakult helyzetet, miszerint a DK és a LMP saját jelölt – Hegedűs Andrea – indítását jelentette be az ellenzéki Veres Pál polgármesterrel szemben, akit az ellenzéki pártok többsége továbbra is támogat.

Két ellenzéki induló azonban garancia arra, hogy Miskolcnak 2024-től újra fideszes polgármestere és közgyűlése legyen – ezt pedig egyetlen tisztességes ellenzéki sem szeretné

– jelentette ki a Facebook-oldalán Márki-Zay Péter, majd hozzátette: „A most egymásnak feszülő ellenzéki pártok és politikusok csak azzal bizonyíthatják be, hogy nem árulók, ha a helyzet megoldására készek egy közös megállapodásra, vagy ha erre láthatóan képtelenek, akkor előválasztásra, a Fidesz ellenében esélyesebb ellenzéki csapat kiválasztására.”

Hódmezővásárhely jelenlegi polgármestere, Orbán Viktor korábbi kihívója emlékeztetett: a DK önálló indulása Fidesz-győzelmet hozhat, elrettentő példa erre a tavaly szeptemberi miskolci időközi választás. Ezzel ellentétben pozitív példaként szolgálhat az ellenzék számára a tavaly januári jászberényi időközi választás fergeteges ellenzéki győzelme – ott a teljes ellenzék egy lokálpatrióta civil egyesület színeiben állt fel a Fidesszel szemben.

Három követelés

Megjegyezte azt is: 2021-ben egyszer már bebizonyították, hogy az előválasztásnak hatalmas mozgósító ereje van, ezért is fogalmaztak meg három követelést a miskolci ellenzék felé:

  1. Az ellenzéki pártok és civilek helyi képviselői tegyenek még egy utolsó kísérletet az egyezségre és a teljes ellenzék közös indulására!
  2. Amennyiben ez nem vezet eredményre, egyezzenek meg az előválasztás feltételeiről a 2021-es tapasztalatok birtokában – az időzítés, felügyelet, visszaélések megelőzése tekintetében.
  3. A miskolci polgárokat pedig arra kérjük, védjék meg városukat a pártoskodástól, széthúzástól és árulástól: csak olyan jelöltekre szavazzanak jövőre, aki hajlandó volt egy előválasztáson történő megmérettetésre, és megnyerte azt!

Rovatok