Index Vakbarát Hírportál

Változtatnak az állami lombikprogramon

2023. október 27., péntek 20:42

A kormány közzétette az állami lombikkezelések szabályozásának tervezetét. A közellátás keretein belül működő reprodukciós eljárások módosításától azt remélik, hogy több gyermek születik Magyarországon.

Ismét a hazai meddőségkezelés módosításáról szóló javaslatcsomagot bocsátanak társadalmi vitára a kormányoldalon – írja a hvg.hu. A tervezetben kijelölnek olyan járóbeteg-ellátó központokat, amelyek jogosultak az állami reprodukciós eljárás alapszintű feladatainak, ehhez kötődő kisebb beavatkozások, vizsgálatok elvégzésére. 

A júniusban elkészült első jogszabálycsomag a sikertelen kezelések közötti 3 hónapos várakozási időt törölte el, továbbá egyfajta sikerdíjat határozott meg gyermek születése esetén a lombikbeavatkozást elvégző klinikák számára. 

A közellátás keretein belül 45 éves korig társadalombiztosított az asszisztált reprodukciós eljárásnál öt beültetés ingyenes, ha ebből legalább egy gyermek születik, további négy beültetés tb-finanszírozott. Ha a párnak vannak fagyasztott embriói, és nincs egészségügyi kizáró ok, akkor 45 éves kor feletti nőnél is elvégzik az eljárást társadalombiztosítása terhére. A módosítás szerint csak a fagyasztott embriók felhasználása után következhet újabb stimuláció.

 

A rendeletbe az is bekerült, hogy 36 év alatt egyszerre csak egy, 36 év felett csak két embriót ültetnek vissza a nőbe. Ezt azzal magyarázzák, hogy az ikerterhességek esetében a koraszülés rizikója magasabb, lombikbabák esetében ennek kockázata 99 százalékos. 

A most közzétett jogszabálytervezet négy budapesti és 11 vidéki szakambulanciát nevez meg, ahol végezhetnek inszeminációt és meddőségi kivizsgálásokat:

Az új rendelettervezet másik eleme, hogy Nemzeti Szülészeti, Perinatális és Humán Reprodukciós regiszter felállítását tervezik, amelybe az EESZT-s összeköttetés által bekerülnek a valós idejű adatok a stimulációkról, a beültetésekről, az élveszülésekről, később pedig a lombikból született gyermekek egészségi állapotáról is.

Rovatok