Index Vakbarát Hírportál

Kiadták a figyelmeztetést, szélvihar és jégeső is lehet

2023. október 27., péntek 06:05

Pénteken napközben egy gyors mozgású hidegfront vonul át felettünk, amely mentén viharos széllökések várhatóak. Zivatarok is kialakulhatnak, továbbá az apró szemű jég és az intenzív csapadék sem kizárt.

Pénteken a zárt felhőzet átmenetileg több helyen szakadozottá válik, kevesebb helyen eshet, de délután az érkező hidegfront mentén többfelé lesz eső, zápor, sőt zivatar is – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A prognózis szerint késő délutántól nyugat felől csökken a felhőzet, ezzel a csapadékhajlam is. Az északnyugatira, nyugatira forduló szél többfelé viharossá fokozódik, sőt viharos lökések is várhatók.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 24 fok között várható.

Az ország északi felén nagy területen hullhat 20–30 millimétert meghaladó csapadék, de a határhoz közeli és hegyvidéki tájakon néhol 50 millimétert meghaladó mennyiség is összegyűlhet.

Az orvosmeteorológia szerint a hideg- és a melegfrontra érzékenyek szervezetét is megterheli az időjárás. Sokaknál jelentkezhet fejfájás, koncentrációs zavar, vérnyomás-ingadozás.

Széllökés, eső és zivatar

Széllökés miatt figyelmeztetést adtak ki az alábbi vármegyékre:

A figyelmeztetés Baranya, Fejér, Somogy, Tolna és Veszprém vármegyében másodfokú. Eső miatt az alábbi vármegyékben van érvényben figyelmeztetés:

A figyelmeztetés Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves, Nógrád, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron vármegyében másodfokú.

Zivatar miatt pedig az alábbi vármegyékre adtak ki figyelmeztetést:

Változékony lesz a hétvégi időjárás

Szombaton több tájegységünkön is kialakulhatnak átmeneti jelleggel záporok és zivatarok is. A nyugati-délnyugati szelet élénk és erős lökések kísérhetik. Reggel 4 és 11, délután 15 és 21 fok között alakul a hőmérséklet.

Vasárnap viszont már az ország nagy részén sok napsütés várható, délután északnyugaton lehet több felhő az égen, valamint északkeleten fordulhat elő egy-egy zápor. Délutánra 17 és 24 fok közé melegszik majd a levegő – írja az Időkép.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok