Index Vakbarát Hírportál

Kiosztották a Kopp–Skrabski-díjat

2023. október 27., péntek 20:14

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom minden évben díjazza azokat a személyeket, házaspárokat és kutatókat, akik a családokért, kisebb és nagyobb közösségekért dolgoznak az élet legkülönbözőbb területein.

„Fantasztikus az önök tevékenysége, nem lehetünk elég hálásak nektek! Köszönjük, hogy vagytok, hogy értünk dolgoztok!” – mondta Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elnöke a Kopp–Skrabski-díjak átadóünnepségén. 

A Mozgalom 2017 óta minden évben kiosztja a Kopp Mária – Skrabski Árpád kutató házaspárról elnevezett díjat. A kitüntetést azok kapják, akik a családokért, kisebb és nagyobb közösségekért dolgoznak az élet legkülönbözőbb területein.

A díjat egy-egy, életútján vagy hivatásán keresztül kiemelkedő példát mutató személy, házaspár, illetve kutató kapja. 

A Kopp–Skrabski-díj fődíjasa 2023-ban egyéni kategóriában Böszörményi-Nagy Gergely, a Brain Bar alapítója. A jövőfesztivál megrendezésével Böszörményi Gergely sokat tesz a magyar fiatalok tudásának, tájékozottságának növeléséért.

Közönségdíjas Halász Éva kárpátaljai pedagógus. Halász Éva kiemelkedően eredményes tehetségfejlesztő, hagyományőrző tevékenységet folytat oktatási feladatai mellett a beregszászi járási Haranglábon. 

A Kopp–Skrabski-díj fődíjasai házaspár kategóriában Ébner Magdolna vegyészmérnök és Ébner Gyula villamosmérnök.

Eredeti szakmájukat otthagyva megalapították a a gyöngyösi Autista Segítő Központot, a karácsondi Autista Majorságot és a Gyöngyöspatai ökogazdaságot. 

Közönségdíjasok Palojtay Márta, a munkácsi püspökség munkatársa és Popovics Béla tanár, honismereti vezető. Palojtay Márta segélyprogramok szervezője, lelkigondozó, életvédő munkája nyomán jelentősen csökkent az abortuszok száma. Popovics Béla a cserkészet kárpátaljai elindítója, helytörténeti sétákat, előadásokat szervez.

A tudományos Kopp–Skrabski-díj fődíjasa (35 év alatti kategória) Juhász Anita, a Semmelweis Egyetem klinikai szakpszichológusa. Juhász Anita tevékenysége a mentális egészség védelmének területén kiemelkedő. Tréningjének célja a szülő és gyermeke közötti kapocs erősítése. 

Közönségdíjas Jagodics Balázs, a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa. Jagodics Balázs iskolapszichológusi tapasztalatokkal lépett a kutatás területére, az iskolai kiégés szindrómát, a tanulást támogató pszichológiai erőforrásokat, az iskolai kudarcok tényezőit kutatja. 

A tudományos Kopp–Skrabski-díj fődíjasa (35 év feletti kategória) Drjenovszky Zsófia Anna, a Károli Gáspár Református Egyetem Szociológia Tanszékének docense. Ő családszociológiával foglalkozik, disszertációjának témája a nők távolmaradása a munkaerőpiactól a gyermekvállalást követően. 

Közönségdíjas Medgyesy-Schmikli Norbert, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Történettudományi Intézetének docense, művelődéstörténész. Az oktató a magyar iskolatörténet, a hazai barokk iskoladrámák kiemelkedő kutatója. Az általa alapított színtársulattal élővé és közösségi élménnyé teszi ezt a hagyományt. Emellett egyházinépének-gyűjtései is figyelemre méltók. 

Engler Ágnes, a zsűri elnöke beszédében azt mondta, a jelen kihívásai ellenére mégis igent kell mondani a családra, a közösségekre, és a bizalom hídját kell építeni a jövőbe. A korábbi években díjazott lett többek között Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter színész házaspár, Bálint Balázs szülész-nőgyógyász és Pál Ferenc katolikus pap. A korábbi díjazottak itt érhetők el.

Rovatok