Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin: Tévesen jellemzik a magyarokat antidemokratikusnak és szabadságellenesnek

2023. október 28., szombat 14:22

A magyarok szabadságharcosok – mondta Novák Katalin az országos ausztrál napilapnak, a The Australiannek adott interjújában, ahol elárulta, miért értik félre a nyugati világban a magyarokat, és arról is beszélt, mit jelent számára az igazi szabadság.

Novák Katalin visszautasított minden olyan felvetést, amely szerint Magyarországot az antiszemitizmus jellemezné, antidemokratikus vagy szabadságellenes lenne – mindezt Ausztrália egyetlen országos terjesztésű napilapjának, a The Australiannek adott interjújában mondta el. 

Korábban írtunk arról, hogy a köztársasági elnök Ausztráliába utazott az 1956-os forradalom és szabadságharc megünneplésére, ahol a Magyar Központban rendezett ünnepségen mondott beszédet, majd a demográfiai kihívásokról tartott előadást ausztrál egyetemistáknak. Az Ausztráliában élő magyar diaszpórával is találkozik majd. 

Nem értik a magyarokat. De miért?

A lapnak a köztársasági elnök felidézte, hogy a Dohány utcai zsinagógában különböző felekezetek és politikai pártok együtt álltak ki a Hamász palesztin szervezet által megtámadott Izraelért, majd arról beszélt, hogy a zsidó embereknek más európai országokkal ellentétben Magyarországon nem kell tartaniuk támadásoktól. 

Novák Katalin kiemelte, hogy a nyugati médiában azért illethetik Magyarországot és a magyarokat szabadságellenességgel, mert nem értik a magyar nyelvet.

Másrészt a magyar álláspont szerinte sokszor nem illik bele „a fősodratú, liberális narratívába”. Hozzátette ugyanakkor, hogy a magyarok nem fektetnek elég nagy hangsúlyt arra, hogy megmagyarázzák az álláspontjukat.

Nehezményezte továbbá, hogy sokszor olyan emberek alkotnak véleményt a magyarokról, akik soha nem is jártak Magyarországon. 

Megemlítette azt is, hogy a közelmúltban a Politicónak adott interjút, majd amiért nem olyan válaszokat adott, mint amilyeneket a lap várt, meg sem jelentették a vele készült interjút. „Nehéz elfogadni ezt a fajta liberalizmust” –  jellemezte a helyzetet. 

A világ kevesebb mint húsz női államfőjének egyikeként azt szeretném megmutatni, milyen konzervatív női vezetőnek lenni

– mondta.

Az 1956-os forradalom évfordulójával kapcsolatban az államfő hangsúlyozta, hogy a magyarok szabadságharcosok. Hangsúlyozta még azt is, hogy Magyarország történelmileg keresztény ország, a kereszténységre van predesztinálva.

Sokan azt gondolják Nyugaton, hogy a tolerancia azt jelenti, fel kell adnod nemzeti és keresztény identitásodat

– fűzte hozzá. Kiemelte még, hogy konzervatív vezetőként az a feladata, hogy mindent megtegyen azért, hogy a vágyott gyermekek megszülethessenek.

A cikk megemlíti, hogy Magyarországot a migrációs politikája miatt is kritizálják, de az nagyon hasonlít az ausztrál migrációs politikára.

A szerző szerint a közelmúltbeli lengyel parlamenti választási eredmények ellenére vannak konzervatív sikerek is, mint Giorgia Meloni hatalomra jutása Olaszországban, akiről Novák Katalin úgy nyilatkozott: „nagyon szoros, baráti kapcsolatban állok Giorgia Melonival, és amit tesz, az nagyon jó Olaszországnak”.

Magyarország kétmillió ukránt fogadott be – emlékeztetett, majd hozzátette, hogy Magyarország elítéli az orosz agressziót, és kifogásolta, hogy Magyarországot Oroszország szövetségesének állítják be.

Rovatok