Csokoládé, mogyoró és kávé egy kis áfonyával – többek között ezek az alapanyagok alkotják Budapest születésnapi tortáját, amelyet a Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulója alkalmából meghirdetett pályázatra alkottak meg.
Húsz torta versenyzett a Budapest hivatalos születésnapi tortája címért Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulója alkalmából, végül öt döntős torta közül választotta ki a szakmai zsűri a Budapest 150 Tortát.
A címet a Belvárosi Auguszt Cukrászda Natalis fantázianevű alkotása, Müller Csilla kreációja nyerte el.
Az alkotói a tortát stílszerűen Születésnek nevezték el.
A nyitott pályázatot a Fővárosi Önkormányzat képviseletében a Budapest Brand és a Magyar Cukrász Ipartestület hirdette, nevezhettek rá cukrászdák, vendéglátó tevékenységet folytató vállalkozások, valamint vendéglátóipari szakképző iskolák is. Célja az volt, hogy megalkossanak egy ünnepi tortát, a múlt alapanyagaiból, trendi megjelenéssel.
A szakmai zsűri tagjai Balogh Nóra, Andrész Zoltán és Pataki Ádám cukrászmesterek, valamint Faix Csaba, a Budapest Brand vezérigazgatója voltak.
A torta főbb alapanyagai a mogyoró, a kávé és a csokoládé, ízében felidézi a Dobos és az Eszterházy tortát – írták az alkotók, hozzátéve, hogy ezek az alapanyagok a Budapest alapításának korára jellemző cukrászhagyományokra jellemzőek.
A csavart az áfonya adja, melynek savassága könnyebbé és vibrálóvá varázsolja az összhatást
– mutatta be Müller Csilla, a torta megálmodója a nyertes süteményt.
A nyertes pályamunkát, Budapest hivatalos születésnapi tortáját először november 17-én lehet megkóstolni a hazai cukrászdákban.
(Fotó: Budapest Brand képszerkesztőség)