Index Vakbarát Hírportál

Hungarikum címre pályázik a hajdúsági liszt

2023. október 30., hétfő 06:09

A legtöbb és a legjobb minőségű étkezési búzát termelte az országban a Hajdú Gabona Zrt., így a hajdúsági liszt jó eséllyel nyerheti el a hungarikum címet – ismertette Lakatos Zoltán, a gazdasági társaság elnök-vezérigazgatója.

Lakatos Zoltán szerint országos átlagban a búza 30 százaléka jó minőségű, míg Hajdú-Bihar vármegyében a betakarított kenyérgabonának minimum 60-70 százaléka jó minőségű – írja a Hajdú-Bihar vármegyei hírportál

Megjegyezte, hogy egy terméknek többlépcsős elfogadási rendszeren kell átmennie ahhoz, hogy hungarikummá nyilvánítsák. A Hajdú Gabona városi minősítést is kapott, emellett tavaly decemberben az Országos Értéktári Bizottság megmérettetésén úgy határoztak, hogy a hungarikum cím elnyerésére javasolják a hajdúsági lisztet.

A Hungarikum Bizottság egyöntetű döntéssel „kiemelkedő nemzeti értékké” nyilvánította a Hajdú Gabona lisztjét. Lakatos Zoltán a lapnak elmondta, hogy megpályázták a hungarikum cím elnyerését, amelytől „már csak egy lépcső van hátra”.

Mint írtuk, a Hungarikum Bizottság október 17-én tartott ülést, ahol arról döntöttek, hogy a sokak által szívesen fogyasztott lángos és az erdélyi faragóművészet remeke, a székelykapu is bekerül a hungarikumok közé.

A hungarikum egy olyan gyűjtőfogalom, amely megkülönböztetésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző egyediségével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye. A hungarikumtörvény írja le és szabályozza, hogy mi számít hungarikumnak.

Rovatok