Index Vakbarát Hírportál

Vízbe esett kajakost mentettek ki a Balatonból

2023. október 30., hétfő 08:24

Bajba jutott egy kajakos Alsóörsnél vasárnap a Balatonon, akit a rendőrség mentett ki. Mivel a férfi a II. fokú viharjelzés ellenére volt a vízen, ellene a vízi közlekedési szabályok megsértése miatt szabálysértési feljelentést tettek.

A rendőrség ügyeletére október 29-én, kora délután érkezett bejelentés egy kajakosról, aki az Alsóörs előtti vízterületen felborult és önerejéből nem tudott visszaszállni a sporteszközre – közölte honlapján a rendőrség.

Az egyenruhások a helyszínre siettek, ahol a bajbajutottat a kajakkal együtt a szolgálati kisgéphajóba segítették, majd biztonságban a partra vitték. A 49 éves férfival szemben a vízi közlekedési szabályok megsértése miatt szabálysértési feljelentést tettek.

A rendőrség felhívta a figyelmet, hogy vízen vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni kell egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat.

Elsőfokú viharjelzésnél a lámpa percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni.

Másodfokú viharjelzés esetén a berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorlás hajók kivételével). A viharjelzés figyelembevételével, jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság továbbá arra is felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a tó vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést az ingyenes 1817-es segélyhívó telefonszámon!

Rovatok