Index Vakbarát Hírportál

David Pressman egy magyar hős sírjához látogatott el

2023. november 1., szerda 20:46

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete a budapesti Fiumei Úti Sírkertbe látogatott ki szerdán, hogy felkeresse és tisztelegjen Kossuth Lajos magyar szabadságharcos sírhelyénél.

Az amerikai nagykövet a közösségi oldalán tett közzé egy fotót, amely alapján a Fiumei Úti Sírkertbe látogatott ki a Kossuth-mauzóleumhoz. 

David Pressman az X-en (korábbi Twitteren) úgy fogalmazott Kossuth Lajosról, hogy „magyar hős, a zsarnokság ádáz ellenfele, a demokrácia bajnoka és a szabadság nagykövete” volt. 

A budapesti temetők közül elsőként a Fiumei Úti Sírkert Nemzeti Emlékhelyről készült kereshető térképes felület, amelyen bárki elérheti az ott nyugvókkal kapcsolatos információkat. 

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) olyan térképes adatbázis fejlesztését valósította meg, amely könnyen, felhasználóbarát módon teszi elérhetővé a sírokkal, elhunytakkal, a nemzeti sírkert védettségét élvező temetkezési helyekkel kapcsolatos adatokat.

Az ország legnagyobb mauzóleuma

Mint írtuk, Kerepesi úti temetőt a székesfőváros 1885-ben nyilvánította dísztemetőnek. A politikai elit jelentős része továbbra sem itt temetkezett, minden idők egyik legnagyobb magyarországi temetése a Kerepesi úti temetőben zajlott le 1894-ben.

Mivel Ferenc József döntése szerint Kossuth Lajos nem kapott állami temetést, a nagyszabású gyászszertartást a főváros szervezte. A Kossuth-mauzóleum az ország legnagyobb síremléke. Az 1909-ben befejezett mauzóleumot Gerster Kálmán készítette.

Rovatok