Index Vakbarát Hírportál

Hernádi Zsolt: A kormány még egyszer ne gondolkozzon ársapkában!

2023. november 2., csütörtök 20:54

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója szerint elkerülhetetlen, hogy januártól emelkedjen az üzemanyagok ára. A jövedékiadó-emelés miatt pontosan 41 forinttal drágulnak az üzemanyagok. Hernádi azt üzente a kormánynak, hogy még egyszer ne alkalmazzon ársapkát a benzinre és a gázolajra.

Korábban arról szóltak a hírek, hogy 2024 januárjától 700 forint feletti üzemanyagárakra számíthatunk. Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója szerint január 1-jétől biztosan emelkednek az üzemanyagárak a várható jövedékiadó-emelés miatt. Pontosan 41 forinttal. 

Ez egy uniós előírás, mindenképp megtörténik, ennek eljött az ideje

– mondta Hernádi az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A Mol elnök-vezérigazgatója szerint, ha ismét nagyon alacsonyak lennének a hazai üzemanyagárak, akkor ismét beindulna az üzemanyag-turizmus. 

Az Izrael–Hamász-háború hatásai

Hernádi szerint az Izrael és a Hamász közötti háború hatására 90 dollár fölé is emelkedett a Brent olaj ára, de szerencsére nem történt ellátási sokk. A piac az eszkalációtól tart, és mindenki Szaúd-Arábiára és Iránra figyel, mert ha az olajkitermelésben csak 1 százalékos kiesés lesz, az 10 százalékos emelést jelent. 

Hernádi Orbán Viktor kazahsztáni útjáról azt mondta, hogy vannak türk országok, amelyek energetikai szempontból meghatározó fontosságúak Magyarország számára. Kiemelte: Törökországon keresztül érkezik a földgáz Magyarországra, a Mol legnagyobb befektetését Azerbajdzsánban hajtotta végre, és Kazahsztánban Ural típusú kőolajat termelnek ki, amelyet a hazai finomítók is fel tudnak dolgozni.

A tavalyi évhez képest 20 százalékkal kevesebb üzemanyag fogyott a benzinturizmus elmaradása miatt. A kormány még egyszer ne gondolkozzon ársapkában!

– mondta Hernádi Zsolt.

A Corvinus-ügy

Hernádi Zsolt nemcsak a Mol elnök-vezérigazgatója, hanem a Corvinus Egyetem kuratóriumának vezetője is. Hernádi az egyetem oktatója, Ádám Zoltán elbocsátása miatt kirobbant ügyről is beszélt a Rónai Egon által vezetett műsorban. Hernádi a műsorban elmondta, hogy nem az ő lánya az a diák, akinek a vizsgája miatt vizsgálat indult az egyetemen. Hernádi ismeri a diák szüleit, de soha nem beszélt velük. 

Hernádi szerint az ügyben rengeteg szabálytalanság történt, és egy olyan sztorit kreáltak, amely miatt egy tucat gyereket ért támadás. Úgy véli, a szabálytalanságokat ki kell javítani. A diákokat pedig hagyni kell levizsgázni.

Rovatok