Index Vakbarát Hírportál

A magyar kormány a korábbiaknál jóval átfogóbb hadgyakorlatot rendelt el

2023. november 2., csütörtök 13:41

A Magyar Honvédség Adaptive Hussars 23 elnevezéssel, a NATO-erők részvételével többnemzeti országos hadgyakorlatot tart 2023 novemberében, hogy teszteljék Magyarország védelmi képességeit, jelentette be csütörtökön Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

A következő hetekben a Magyar Honvédség katonai műveleteket hajt végre az ország több pontján, erősítve a Magyar Honvédség és a civil közigazgatás közti együttműködést, jelezte a tárcavezető.

„A veszélyek korát éljük, háború, illegális migráció és azzal együtt terrorveszély sújtja Európát. A magyar kormány számára a béke megőrzése, Magyarország és a magyar emberek biztonsága a legfontosabb, amit egy jól kiképzett honvédség tud garantálni, ezért a Magyar Honvédség vezérkari főnökével, dr. Böröndi Gábor vezérezredessel közösen, Adaptive Hussars 23 néven a korábbiaknál jóval átfogóbb gyakorlatot rendeltek el” – hangsúlyozta a miniszter.

A nemzetközi gyakorlat nyomán megnövekedett katonai járműforgalomra kell számítani a fő- és mellékútvonalakon Magyarország-szerte 2023. november 2. és 26. között.

A Magyar Honvédség arra kéri a sofőröket, hogy a közlekedési szabályok betartásával és kellő óvatossággal közelítsék meg a katonai eszközöket, mivel azok mérete és sebessége, valamint a konvojok hossza és haladásának módja eltér a mindennapi közúti közlekedésben megszokottól.

A zárt menetoszlopba nem hajthat be civil gépkocsi, ezért a biztonságos haladást kísérőjárművek biztosítják, hívták fel a figyelmet.

„A hadgyakorlattal járó esetleges közlekedési és egyéb kellemetlenségekért a lakosság megértését és türelmét köszönjük!” – áll a tárca közleményében, írja az MTI.

Rovatok