Index Vakbarát Hírportál

Ungár Péter: A DK és a Momentum is bődületes hazugságokkal kampányol

2023. november 2., csütörtök 17:59

„Egyik ellenzéki politikus sem fogja a sajt árát csökkenteni, se a bért megnövelni” – ezért tartja hiteltelennek Donáth Anna kritikáját Gyurcsány Ferenccel kapcsolatban Ungár Péter. Az LMP társelnökét a „schifferi útról” való letérésről, a 2022-es ellenzéki összefogás hibáiról, Karácsony Gergely újrázásáról és az eltűnt kampánypénzekről is kérdeztük az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorában.

Nemrégiben kemény hadüzenetet küldött a Momentum a Demokratikus Koalíciónak, Donáth Anna, a párt európai parlamenti képviselője ugyanis egy véleménycikkben hazugnak nevezte Gyurcsány Ferencet és pártját, valamint azt írta, hogy a DK a kormányváltás gátja. Nem várt helyről keltek a volt miniszterelnök védelmére, Ungár Péter, az LMP társelnöke ugyanis kiállt mellette

Ungár az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorában ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy nem volt szüksége a DK-nak az ő védelmére, azért szólalt meg mégis, mert bár érti, hogy Donáth Anna és a Momentum szükségét érzi, hogy elhatárolódjon Gyurcsány Ferenctől, mert ettől remélnek több szavazót, ugyanakkor szerinte ez nem egy igazi konfliktus, mert valójában a két párt a legtöbb kérdésről ugyanazt gondolja.

Az LMP társelnöke hangsúlyozta: miközben Donáth Anna a kormányváltás gátjának nevezi a DK-t, a pártja az önkormányzati választáson Gyurcsány Ferencék támogatását kéri a momentumos jelöltek indulásához. Ungár szerint azonban nemcsak emiatt nem hiteles a Donáth által megfogalmazott kritika, hanem mert a DK mellett a Momentum is hazugságokkal kampányol.

Dobrev Klára azt ígéri, hogy a rá adott szavazatoktól nőni fognak a bérek. Ez egy bődületes hazugság, ahogy az is, amikor Donáth Anna azt mondja, hogy csökkenni fog az infláció, ha rá szavaznak. Egyik ellenzéki politikus sem fogja a sajt árát csökkenteni, se a bért megnövelni. 

Ungár úgy látja, miközben az LMP-nek tényleg vannak tartalmi kérdésekben vitái a DK-val, nekik most nem velük van dolguk a közelgő európai parlamenti választások előtt. 

Senki nem hisz Karácsonynak

A műsorban szóba került az is, támogatni fogja-e az LMP Karácsony Gergely újrázását a főpolgármesteri székért. Ezzel kapcsolatban Ungár azt mondta, nehéz helyzetben vannak, mert bár a budapestiek olyan főpolgármestert szeretnének, aki nem fideszes, ezt pedig az ellenzéknek szolgáltatnia kell, közben van azért elégedetlenség Karácsony Gergellyel kapcsolatban. Ungár szerint nem csupán az a baj, hogy senki nem hiszi el a főpolgármesternek a „varázsdobozról” szóló történetét (erről itt írtunk bővebben), hanem az, hogy nem tartotta be a választási ígéreteit.

Őt ugyanakkor leginkább az a logika zavarja, hogy azért, mert Karácsony Gergely 2019-ben főpolgármester lett, ismét automatikusan támogatnia kell mindenkinek. 

Hogy van az, hogy mi is azt gondoljuk, hogy ha valaki egyszer egy pozícióba került valahol, akkor mint egy kőzet, ott is kell maradjon? Ez fideszes logika

– jelentette ki Ungár. 

Arra a kérdésünkre ugyanakkor, hogy van-e az LMP-nek jobb jelöltje a jelenlegi főpolgármesternél, Ungár úgy felelt: 

Nincs, de ha van, akkor mondani fogjuk. 

Eltűnő kampánypénzek

Néhány napja az ellenzék legnagyobb árulójának nevezte Márki-Zay Péter egy interjúban Ungárt. Az ellenzéki összefogás korábbi miniszterelnök-jelöltje annak kapcsán mondta ezt, hogy az LMP társelnöke konzekvensen azt állítja: nem tudott a külföldről érkező kampánypénzekről. 

Ungár azt mondta, ő ennek ellenére sem tartja árulónak Márki-Zayt, és azt sem gondolja, hogy tisztességtelenül bánt volna a kampánypénzekkel, azt ugyanakkor továbbra is tagadta, hogy tudott arról, hogy több milliárd forintnyi támogatás érkezett külföldről a választások előtt. 

Elmondása szerint ezt bizonyítja az is, hogy Márki-Zay Péterék folyton az ellenzéki pártokat „nyomasztották” azzal, hogy adjanak bele még többet a kampányba, mert nincs elég pénz. 

Ha azt mondták volna, hogy beesett az ablakon négymilliárd forint, akkor nem lehetett volna elmondani, hogy de még adjon az LMP, meg a DK, meg a Momentum, nem tudom én, mennyit.

Ungár úgy látja, ha valóban érkezett is ekkora összegű külföldi támogatás, annak egy része biztosan nem a kampányra lett elköltve, szerinte „valahova eltűnt az a pénz”. 

A Konkrétan Rónai Egonnal című műsorunk korábbi adásait ide kattintva nézheti vissza. 

(Borítókép: Ungár Péter. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok