Index Vakbarát Hírportál

Eljárást indított a Médiatanács Sebestyén Balázs műsora miatt

2023. november 3., péntek 13:51

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa eljárást indít a Rádió 1 szolgáltatója ellen, a csatorna szeptember 19-én sugárzott, Balázsék című reggeli műsorában elhangzottak miatt – közölte a testület az MTI szerint.

Az NMHH kommunikációs igazgatósága pénteken közölte az MTI-vel, hogy egy bejelentés alapján indít közigazgatási hatósági eljárást a Médiatanács a Balázsék című reggeli műsorban elhangzottak miatt. A hatóság szerint a „12 éven aluliak számára nem ajánlott” korhatár-megjelöléssel ellátott műsorban

olyan felnőtt-témákról és olyan stílusban beszélgettek, amelyek a hatóság szerint károsak lehetnek a 12–16 év közötti korosztály tagjaira.

A közleményben ennél konkrétabban nem írták körül azt, hogy mi lehetett problémás a műsorban. Szeptemberben a rádió szolgáltatójára 4,15 millió forintos bírságot szabtak ki egy ehhez hasonló eset miatt.

Az NMHH közleményében több másik eljárásról is beszámoltak. A Kisvárda 93,4 MHz-en sugárzó Friss FM közösségi rádió szeptember 4. és 10. közötti műsorának vizsgálata során a hatóság több hiányosságot is megállapított: a műsorfolyamban nem teljesültek a szöveg „műsoridőhöz viszonyított arányára vonatkozó” szerződésben vállalt értékek. A zenei művekre vonatkozó maximális napi és heti vállalásait ellenben túllépte a szolgáltató, a vállaltnál pedig alacsonyabbnak bizonyult a helyi közélettel foglalkozó műsorszámok aránya – fejtették ki.

A rádió a hét adásnapból öt napon és heti szinten is alulteljesítette a hírműsorszámok teljes műsoridőhöz viszonyított vállalt arányát, valamint a közszolgálati célokat szolgáló műsorszámok mértékét sem tartotta be. A szolgáltató a fentieken túl nem teljesítette a közszolgálati műsorszámokra vonatkozó törvényi minimumot sem, ami a heti műsoridő több mint kétharmada – írták.

Hasonló jogsértéseket tárt fel a Médiatanács a Mezőtúr 89,9 MHz frekvencián elérhető kisközösségi Pont Rádió szeptember 4. és 10. közötti időszakban sugárzott műsorának hatósági ellenőrzése során is: a szolgáltató nem teljesítette a szöveg műsoridőhöz viszonyított arányára vonatkozó napi és heti vállalásait, a zenei művekre vonatkozó maximális arányokat azonban túllépte, ezenfelül az ismétlések arányára vonatkozó megállapodásokat sem tartotta be.

A helyi közélettel foglalkozó és a közszolgálati műsorszámokra vonatkozó arány is alacsonyabbnak bizonyult a szerződésben vállaltaknál, továbbá a rádió nem teljesítette a saját gyártású, első ízben bemutatott (nem ismételt) műsorszámok heti vállalását, illetve túllépte a szerződésben szereplő maximális reklámidőt is – közölte az NMHH.

A vizsgálati eredmények alapján a Médiatanács hatósági eljárást indít a rádiók szolgáltatóival szemben, illetve mindhárom médiaszolgáltatót kötelezi, hogy terjesszék elő nyilatkozataikat az ügyekkel kapcsolatban – olvasható a közleményben.

Rovatok