Index Vakbarát Hírportál

Félárbócra engedték a lobogót a nemzeti gyásznapon

2023. november 4., szombat 11:45 | aznap frissítve

Szombaton – az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének évfordulóján – az Országház előtt felvonták, majd félárbócra engedték a nemzeti lobogót.

Katonai tiszteletadás mellett, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese jelenlétében ünnepélyesen felvonták, majd félárbócra engedték a nemzeti lobogót a nemzeti gyásznapon, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének, a szovjet csapatok bevonulásának évfordulóján szombaton az Országház előtti Kossuth Lajos téren – írja az MTI.

A kegyelet kifejezéseként Magyarország lobogója egész nap félárbócon marad a nemzeti gyásznapon.

A nemzeti lobogó felvonását a Himnusz, félárbócra eresztését a Szózat hangjai kíséretében a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység katonái végezték. A ceremónián közreműködött a központi katonazenekar, a 32. testőrezred, a Gróf Nádasdy Ferenc huszárosztály és a nemzeti lovas díszegység.

Délután a Nemzeti Gyász Emléknapja alkalmából emlékkoncertet tartanak a Szent István-bazilikában. A 17.30-kor kezdődő eseményen közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Magyar Rádió Énekkara. A koncert után közös gyertyagyújtás lesz a bazilika főlépcsőjén.

A gyásznapról Orbán Viktor miniszterelnök is posztolt a Facebookon.

Rovatok