Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor beszédet mondott, elbúcsúzott harcostársától

2023. november 4., szombat 15:33

Szombaton eltemették Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökét. A ceremónián többek közt Orbán Viktor miniszterelnök és Alekszandar Vucsics szerb elnök is részt vett, és a magyar kormányfő egy beszédben búcsúztatta Pásztort.

A hét elején fia, Pásztor Bálint jelentette be, hogy 67 éves korában meghalt Pásztor István. Utóbb közölték, hogy a temetése a hétvégén lesz Szabadkán, és többek közt Orbán Viktor is beszédet mond a ceremónián. 

Pásztor Istvánt szombaton több ezren, szerbiai és magyarországi politikusok, közéleti szereplők és magánemberek, a VMSZ tagjai és szimpatizánsai, valamint a családtagok kísérték utolsó útjára a szabadkai Bajai úti temetőben. A Pannon RTV szerint Orbán Viktor azzal kezdte búcsúztató beszédét: „Nomen est omen, mint pásztorát vesztett nyáj, úgy állunk most itt, lehajtott fejjel és nehéz szívvel, szerbek és magyarok, anyaországi és külhoni magyarok”.

Pásztor István katonaként élt, katonaként harcolt, és katonaként is ment el. Most a bajtársunknak kijáró tisztelettel búcsúzunk tőle

– mondta a miniszterelnök.

Ezután azzal folytatta: „Megtörten és zavartan állunk itt Vucsics elnök úrral, a szerb és a magyar népet képviselve, egy magyar férfi koporsója fölött, aki egybekovácsolt bennünket, és összebékítette népeinket, amiért nem lehetünk elég hálásak neki” – fogalmazott az MTI szerint a beszédben Orbán Viktor. Mint mondta,  érezzük a ránk hagyott politikai örökség súlyát, közép-európaiaknak vagyunk, ezért pontosan tudjuk, milyen könnyen lesz a barátból ellenség, és milyen ritka dolog ezen a vidéken, hogy a korábbi ellenségek barátokká váljanak.

Emlékeztetett: tíz-egynéhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna, hogy a két ország, a két nép mindenben számíthasson egymásra, ma viszont már az lenne az elképzelhetetlen, hogy „ne osztozzunk egymás örömében és fájdalmában”. Pásztor István „volt az első, aki nemcsak remélte és nemcsak hitte, hogy ez így is lehet, hanem tett is érte: megmutatta nekünk az utat, amelyen a szerbek és a magyarok együtt haladhatnak, ahogy azt a két nép sorsközössége észszerűen indokolja” – mondta Orbán Viktor. Hozzátette: 

Pásztor István elnök úr nemcsak nagyszerű fegyvertárs volt, hanem igaz barát is. Időtlen idők óta ismertük egymást.

„Emlékszem, 2010 májusában ő volt az első hivatalos látogatóm a miniszterelnöki eskütételt követően, és ez nem volt véletlen. Nem is tudom, hogy ő támasztott-e meg bennünket, vagy mi támasztottuk meg őt éppen akkoriban, de jól emlékszem a közös felelősség nyomasztó súlyára. Pásztor István nemcsak sajátjaiért, a vajdasági magyarokért viselte ezt a felelősséget, hanem az egész magyar nemzetért is. Felelősséget érezni az egész nemzetért olyan küldetés, amelyet ma már kevés nép fiai értenek. Nehéz gúnya ez, de viselni kell, mert a magyarokra ezt szabta a jóisten.”

Különösen is nehéz gúnya ez, ha valaki a kisebbségi magyarság tagjaként vállalja. Jól ismerjük magunkat, összefogásra és közös cselekvésre bírni a sokszínű, sokarcú, önállóságára kényes magyarokból álló sokaságot igazi embert próbáló feladat

– mondta beszédében a miniszterelnök a Pannon RTV szerint. Orbán Viktor időközben a közösségi oldalain is elbúcsúzott Pásztor Istvántól. 

A szerb elnök szerint is történelmi személyiség volt

Pásztor István történelmi személyiség volt, akinek a neve nemcsak a magyar, de a szerb tankönyvekben is fennmarad – hangsúlyozta Alekszandar Vucsics szerb elnök szombaton Szabadkán, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének temetésén mondott búcsúbeszédében.

A szerb államfő hozzátette: Pásztor Istvánnak sikerült összekötnie a legnagyobb szerb pártot és a legnagyobb vajdasági magyar pártot, a Szerb Haladó Pártot és a Vajdasági Magyar Szövetséget, és összehozta a szerb vezetést Orbán Viktorral. Pásztor István mindig a megbékélésen dolgozott, mindig védte a magyar, de a szerb érdekeket is, és kompromisszumkésznek is mutatkozott, mert tudta, hogy megegyezés nélkül nincs előrelépés – húzta alá.

Rovatok