Index Vakbarát Hírportál

Országos platkátkampányt jelentett be a Demokratikus Koalíció

2023. november 5., vasárnap 14:52

„Európai. Magyar. Szociáldemokrata” – ez a felirat áll azon a mintegy 500 óriásplakáton, amelyet a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselői helyeztek ki november elején az ország számos pontján.

November elején az ország számos pontján kikerültek a Szocialisták és Demokraták európai parlamenti képviselőcsoportjában ülő DK-s képviselők új óriásplakátjai, melyeken Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök neve, valamint a párt legfőbb szlogenje olvasható. Ez utóbbi így szól:

Európai. Magyar. Szociáldemokrata.

A párt úgy véli: amellett, hogy ez az egyetlen igazságos forgatókönyv, ez a három szó az európai jólét garanciája is egyben.

„Az egyetlen kormányzóképes alternatíva nem árul zsákbamacskát, szeretnénk minél több emberhez eljuttatni, hogy hazánk legnagyobb ellenzéki közössége szociáldemokrata fordulatot ajánl Magyarországnak. Ennek a része az az 500 óriásplakát, ami november végéig lesz látható az egész országban” – hangsúlyozta sajtótájékoztatón Rónai Sándor európai parlamenti képviselő, árnyék-külügyminiszter, aki azt is elárulta, mi nem fér bele a szociáldemokrataságba.

Mint mondta: nem fogadják el, hogy „az Orbán-rendszer egy szűk milliárdos elitre és hónapról hónapra élő és gürcölő milliókra szakította a magyar társadalmat”, de olyan Magyarországot sem akarnak, ahol az árak emelkednek, a fizetések és a nyugdíjak értéke viszont folyamatosan csökken, vagy ahol „csak annak van jó iskolája, és csak az tud gyógyulni, aki a saját zsebéből ki tudja fizetni”.

Csak egy szociáldemokrata, európai Magyarország lehet az Orbán-rendszer alternatívája, ezért dolgozik a Demokratikus Koalíció

– jelentette ki az ellenzéki politikus.

Ki a szociáldemokratább?

Annak ellenére, hogy a DK szociáldemokrata fordulatra készül, az MSZP önmagát tartja hiteles baloldali szociáldemokrata erőnek. A két párt pozíciójáról a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzőjével beszélgettünk a közelmúltban.

Kunhalmi Ágnes, a szocialisták társelnöke nemrég interjút is adott lapunknak, az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorában pedig arról beszélt: nem érti, miért kellett annak idején elhagyniuk a pártot Gyurcsány Ferencéknek, ha most a Demokratikus Koalícióval olyan szociáldemokrata fordulatot igyekeznek végrehajtani, amit az MSZP 2010 után meghirdetett.

„Mi szerettük a Ferit, nem akartuk, hogy elmenjen” – jelentette ki a műsorban a politikus. 

Rovatok