Index Vakbarát Hírportál

Kegyetlen alagútharc jön Gázában, szivacsbombával, robotokkal és drónokkal

2023. november 7., kedd 18:59

Hamarosan megindulhat az átfogó támadás a Gázai övezet északi felében, ahol az izraeli egységek teljesen körbezárták Gázavárost. Az alakulatok már csak parancsra várnak és elindul a lassú, feltételezhetően sok emberáldozattal járó küzdelem, amely szinte házról házra folyik majd. Tomolya János terrorizmus szakértő sorolta fel, milyen eszközök állnak az izraeliek rendelkezésére.

A beszélgetést a legfrissebb műholdkép alapján készített térképet elemezve kezdtük el, és ezen jól látszik, miként vágták ketté az izraeli egységek Gáza északi részét. Egy, a hadtudományban már Nagy Sándor óta használt taktikát választottak – ez az üllő-kalapács –, amelynek segítségével gyakorlatilag éket vertek a térségbe, kilométeres ütközőzónát hozva létre. Ezzel szinte légmentesen zárták le az övezetet, hiszen északról így képtelenség délre szökni, mindet ellenőriznek az izraeliek.

Milyen izraeli harcoló alakulatokat vezényeltek oda?

Gázaváros körbevételéről az egyik hadosztály parancsnoka nyilatkozott, így az általa elmondottakból valószínűsíthető, hogy bármikor megindulhat az ostrom. Persze nem csak ez az egy hadosztály harcol Gázában, hiszen valószínűleg egy különlegesen megerősített egységről van szó, kiegészítve harckocsizó, gépesített gyalogos és más alakulatokkal. 

Tomolya János beszélt arról is, hogy a közreadott videók alapján lehet megkülönböztetni és megállapítani, hogy mely egységeket vezényelték a térségbe, mert minden alakulatnak külön zászlaja van.

Vannak persze különleges egységek is, ilyen például a Sayeret Matkal. A szakértő elmondta, hogy ez a vezérkar legendás felderítő csapata, amely már többször bizonyított terrorista gépeltérítések „megoldásában”, olyanok ők, mint a brit S.A.S. De emellett vannak még speciális műszaki alakulatok is a tarsolyban. Ide tartozik a Sayeret Yahalom, amelyet eredetileg szabotázsakció végrehajtására képeztek ki.

Aztán amikor 2004-2006 környékén egyre nagyobb fejfájást kezdtek okozni az izraelieknek a Hamász fúrta alagutak, ezért ezek semlegesítését is felvették a profiljukba

– idézi fel az alakulat átalakulását a terrorizmus szakértője. Egyik nagyon speciális alegységük, a Menyét névre keresztelt csoport, az ő feladatuk az alagútrendszerek felderítése. Ez persze korántsem egy életbiztosítás, de ezért fejlesztettek ki meglepő eszközöket.

Alagútak felderítése, lezárása, kiiktatása

Ebben a sorban az egyik legfontosabb eszköz a talajradar. Ezek szinte belelátnak a földbe, és a kapott jelek alapján meglepően pontosan megmondják, hol és milyen mélységben húzódnak titkos alagutak.

A szakértő beszélt a speciális guruló robotokról is, amelyek képes törmelékhalmokon átkelni, lépcsőre felmenni és szükség esetén lőni is. A rászerelt kamera segítségével a földfelszínen a robotot irányító látja, ha éppen közelít az eszköz felé egy Hamász harcos, és célzott lövést tud leadni. 

Használnak a felderítéshez egy nagyobb, nyolc lábon álló drónt, amely képes magával vinni akár három minidrónt, amelyet különböző pontokon elindítva – emberéletet kímélve – képes további területeket felderíteni és képeket, adatot továbbítani kezelőjének.

A jól képzett kutyás szakasz sem hiányzik a helyszínről.

Mire jó a szivacsbomba? 

A robbanást követően egy purhabszerű képződmény keletkezik, és az eszköz kiválóan alkalmas arra, hogy alkalmazásával egyszerűen csapdába ejtsenek fegyvereseket az alagútszakaszokban.

Szóba került az is, hogy az alagútrendszerekben milyen Indiana Jones-filmekhez hasonló csapdákat rejthettek el a Hamász tagjai. 

A beszélgetés során szó volt még arról is, hogy

(Borítókép: Tomolya János. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok