Index Vakbarát Hírportál

Republikon: Megtorpant a Fidesz táborának lemorzsolódása, mélyponton a Momentum

2023. november 7., kedd 10:21

Háromból egy választónak nincs pártja, a Fidesz-tábor hónapok óta tartó lemorzsolódása megtorpant, a Momentum népszerűsége féléves mélyponton van – derült ki a Republikon Intézet legfrissebb kutatásából.

Az ezer fő bevonásával készített felmérés szerint októberben kismértékben változtak a pártpreferenciák. A Fidesz-KDNP továbbra is 29 százalékon áll a teljes népesség körében: a pártválasztók körében 1 százalékponttal erősödött, vagyis 43 százalékuk szavazna a pártra.

A DK változatlanul 12 és 18 százalékon áll a teljes népesség és pártválasztók között. A Mi Hazánk tartja magát 7 és 10 százalékon, ezzel továbbra is az ellenzék második legerősebb pártja. 

A Momentum támogatottsága 1-1 százalékponttal csökkent a teljes népesség és a pártválasztók körében is, jelenleg 5 és 7 százalék szavazna a pártra. Ez féléves negatív csúcsot jelent a párt nyári erősödése után.

A Momentummal fej-fej mellett haladó MKKP támogatottsága szintén 1-1 százalékponttal csökkent, így a Kutyapárt is a teljes népesség 5, a pártválasztók 7 százalékát győzte meg.

Az LMP az egyetlen párt, amely hibahatáron belül erősödni tudott, 1-1 százalékponttal, így 3 és 5 százalék szavazna a pártra. Ez azt jelenti, hogy jelenleg bejutna a parlamentbe. Az MSZP továbbra is a teljes népesség 3, a pártválasztók 5 százalékának támogatásával bír, így továbbra is bejutna a parlamentbe.

A Jobbik támogatottsága nem változott októberben: A szavazatok 2, illetve 3 százalékával bír a párt. A Párbeszéd továbbra is 1 százalékon áll a teljes népességben, 2 százalékon a pártválasztók körében. Ezen pártok jelenleg nem jutnának a parlamentbe.

Mint írták, a bizonytalanok tábora tovább bővült októberben, 32-ről 33 százalékra.

A kutatás eredményei szerint a pártpreferenciák nehezen mozdulnak az elmúlt hónapokban, egyfajta vihar előtti csend állapotában vagyunk.

A hivatalos kampányidőszak év elején kezdődik, persze a pártok már ráfordultak a kampánystartra, jelöltekről, összefogásról és annak hiányáról érkeznek hírek, amelyek nagymértékben befolyásolhatják a pártok népszerűségének alakulását – tették hozzá.

A budapesti ellenzéki összefogás körüli bizonytalanság még nem mutatkozhatott meg ezekben az adatokban, de a pártok fővárosi stratégiája hatással lesz az országos támogatottságukra is – olvasható a felmérésben.

Rovatok