Index Vakbarát Hírportál

Robert Ficóval tárgyalt Szijjártó Péter

2023. november 7., kedd 17:15

Magyarország és Szlovákia készen áll arra, hogy a két ország közötti együttműködés valaha volt legjobb fejezetét írja meg az elkövetkező években – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Pozsonyban, miután Rober Fico szlovák kormányfővel tárgyalt.

A minisztérium tájékoztatása szerint a tárcavezető arról számolt be sajtótájékoztatóján, hogy a szlovákiai választások nyomán „patrióta, a nemzeti érdek érvényesítését felvállaló, szuverén politikát megfogalmazó” kormány alakulhatott meg a szomszédos országban.

És mivel a szuverén politikát megfogalmazó, nemzeti érdekérvényesítést célzó tevékenységet folytató kormányok között könnyebb az együttműködés, mint az ettől eltérő esetekben, ezért én azt gondolom, hogy a magyar-szlovák kapcsolatok jövőjének szempontjából egy kifejezetten szép időszak és hatalmas lehetőségek előtt állunk

– hangsúlyozta Szijjártó Péter, kiemelve, hogy az európai jövő szempontjából legfontosabb kérdésekben azonos a két kormány megközelítése: mindkét fél békét akar Ukrajnában, nem a fegyverszállításban látja a megoldást, illetve megálljt szeretne parancsolni az illegális bevándorlási hullámoknak.

Közölte, hogy a következő időszak megbeszéléseinek egyik legfőbb témája az együttműködés erősítése lesz a migráció ellen. Ezzel összefüggésben kijelentette: Magyarország és Szlovákia ugyanolyan negatív véleménnyel van az Európai Unió migrációs paktumáról, és mindkét állam azt szeretné, hogy a viták „a józan ész talajára” kerüljenek.

„Régi" szép idők

Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy a politika tapasztalati műfaj, márpedig a tapasztalat az, hogy a két ország közötti együttműködés akkor volt a leghatékonyabb és legeredményesebb, amikor Robert Fico volt a miniszterelnök Szlovákiában.

Felidézte azt a kilenc évvel ezelőtti megállapodást, amelynek eredményeképpen olyan sikertörténetek jöttek létre, mint az Ipoly-hídak, a Duna-híd, a határ két oldalát összekötő infrastrukturális fejlesztések.

Készen állunk arra, hogy az elkövetkező időszak együttműködését is hasonló alapokra építsük, ahol a cél az, hogy mindkét ország, mindkét nemzet profitáljon ebből a jó együttműködésből, hangoljuk össze a határ menti fejlesztéseinket, aknázzuk ki a gazdasági együttműködésben rejlő összes lehetőséget

– fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter, hozzátéve, hogy még az idei év végén és a jövő év elején is újabb Ipoly-hidat adnak majd át.

A miniszter fontos összekötő kapocsnak nevezte azt is, hogy Budapest és Pozsony is a józan ész talaján állva, és nem ideológiai szempontból közelíti meg az energiaellátás kérdését.

Mindkét ország nukleáris energiát használ, és nem is vagyunk hajlandók engedni ebből. Nem fogadjuk el a kettős mércét és a negatív diszkriminációt a nukleáris energiával szemben, mivel az mindkét ország energiaellátásának, biztonságának fontos alapját képezi

– figyelmeztetett, majd rögtön hozzátette: „Készen állunk arra, hogy Magyarország és Szlovákia együttműködésének valaha volt legjobb fejezetét írjuk meg a következő években. Szerencsére most a Duna mindkét partján erre van igény és készség.”

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón bejelentette azt is, hogy hamarosan megkezdik Robert Fico budapesti látogatásának előkészítését. A tárcavezető kedden a szlovák miniszterelnök mellett Denisa Sakova gazdasági miniszterrel, illetve Richard Rasi regionális fejlesztésekért felelős miniszterrel is találkozott.

Rovatok