Index Vakbarát Hírportál

A magyar kormány szerint Karácsony Gergely megzsarolta őket

2023. november 8., szerda 15:46

Karácsony Gergely nem veszélyeztetheti az agglomerációban élők vízellátását, vízbiztonságát. Ezt Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára jelentette ki a közösségi oldalára feltöltött videóban.

Budapest főpolgármestere levelet írt Lantos Csaba energiaügyi miniszternek és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek, amiben azt írta: a Fővárosi Vízművek felmondja az állami víziközműcégek ellátási felelősségének teljesítését szolgáló – döntően az agglomerációs településeket érintő – vízátadási szerződéseit, ha az állam záros határidőn belül nem biztosítja bármilyen jogcímen az ebből származó veszteségének megtérítését az ide évre, valamint a következő esztendőkre.

Ön írt egy levelet a kormánynak, ez a levél egy egyszerű zsarolás. Arról szól, hogy ha Ön nem kap több pénzt, akkor nem juttat vizet az agglomerációba. Elfogadhatatlan, hogy az agglomerációban élők többet fizessenek a vízért és az is, hogy ne kapják meg az ivóvizet

– hangsúlyozta az államtitkár.

Hozzátette: a rezsicsökkentett ár és a vízbiztonság ugyanúgy jár az agglomeráció lakosainak, mint bárki másnak, ezért felkérte a kormányt, hogy megnyugtatóan rendezze az ügyet.

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes korábban azt mondta, hogy a főváros ezzel a levéllel kívánta jelezni, hogy a jelenlegi nyomott áron való vízátadási kötelezettség nem tartható fenn tovább, és a fővárosi önkormányzat nem is hajlandó ezt így folytatni.

A szerződések felmondása nem jelenti azt, hogy a főváros elzárja az agglomerációs vízcsapokat 

– hangsúlyozta, hozzátéve, azt viszont igen, hogy a Fővárosi Vízművek bíróság elé viszi az ügyet, és utólagosan behajtja az állami cégeken a valós költség és a hatósági ár közötti különbözetet.

Rovatok