Index Vakbarát Hírportál

Nem jelent meg a bíróságon a karinthys tanárokat kirúgó tankerületi vezető

2023. november 8., szerda 09:36

Múlt héten nagy port kavart a Kölcseyből kirúgott tanárok munkaügyi peréről szóló tudósításunk. A folytatásra nem kellett sokat várni, Palya Tamásék után ma a Karinthy Frigyes Gimnáziumból kirúgott tanárokat és a Külső-Pesti Tankerületi Központ vezetőjét, Rábel Krisztinát idézték be a bíróságra – ő azonban nem jelent meg.

8:30-ra hirdették meg Fővárosi Törvényszék Munkaügyi Kollégiumán a Karinthy Frigyes Gimnáziumból elbocsátott pedagógusok perfelvételi tárgyalásának negyedik fordulóját. A jogi vita amiatt indult el, mert a tanárok szerint aránytalan és eltúlzott volt az a jogkövetkezmény, amit a tankerület alkalmazott velük szemben azért, mert a polgári engedetlenség eszközével tiltakoznak.

Mint arról korábban beszámoltunk, az első, március végi tárgyaláson a bírónő felkínálta az egyezség lehetőségét, a tanárok ügyvédje, Sziklai Tamás pedig ismertetett egy ajánlatot, ami úgy szólt, hogy ha azonnali hatállyal visszahelyezik a tanárokat a pozíciójukba, kifizetnek nekik fejenként 1 millió forintot, és az alperes kiad egy nyilatkozatot, amelyben elnézést kér, a kereseti kérelmet nem tartják fenn.

Mivel az alperes jogi képviselőjének nem volt felhatalmazása arra, hogy választ adjon az ajánlatra, Sziklai Tamás jelezte: ügyfelei ebben az esetben inkább nem is kérik a pedagógusok visszahelyezését, a sérelemdíjra, valamint a végkielégítésre ugyanakkor továbbra is igényt tartanak.

Miután az egyezség nem jött létre, a tanárokat külön-külön is meghallgatták, az erről készült beszámolóinkat ide és ide kattintva érheti el.

Beidézték, de nem jelent meg a tárgyalóteremben Rábel Krisztina

Ilyen előzmények után a perfelvételi tárgyalás olyan szakaszba lépett, hogy a bíróság a mai tárgyalásra már az egykori karinthys tanárok (Horváth Brigitta, Nemes Mária, Velényi Dóra, Ősi Judit, Rábai János és Pfeiffer Norbert) mellett az őket elbocsátó tankerületi vezetőt, Rábel Krisztinát is beidézte.

Noha a felperesek abban bíztak, hogy közel egy évvel a kirúgásuk után a bíróságon találkozhatnak azzal a személlyel, aki elbocsátotta őket, a Külső-Pesti Tankerületi Központ vezetője nem jelent meg a tárgyalóteremben.

Mivel Rábel Krisztina a távollétét előzetesen nem igazolta, Halmos Szilvia bírónő a tankerületi vezető jogi képviselőjéhez fordult, hogy megtudja, ügyfele miért nem tett eleget az idézésnek.

Szikora Gábor röviden úgy szólt: nem kapott idézést a tárgyalásra, egyéb információja nincs.

Ezt követően Halmos Szilvia megállapította, hogy márpedig az idézés szabályszerű volt.

Nem tudunk eltekinteni Rábel Krisztina személyes meghallgatásától, a pénteki napra is beidéztük, remélem, hogy akkor eleget tesz a kötelezettségnek

–  fogalmazott Halmos Szilvia, hozzátéve, hogy miután bíróváltás volt – a korábbi három tárgyaláson nem ő vitte ezt az ügyet –, szeretne egy vonalat húzni, és arra kérni a feleket, hogy mindent tegyenek meg annak érdekében, hogy a tárgyalás a lehető leghamarabb lezárulhasson.

„Ebbe nem fér bele az, hogy valakit idéznek, és nem jelenik meg, ahogyan az sem, hogy a felperesek nem tartanak be bizonyos határidőket. Utoljára kérem, hogy ennek a gyakorlatnak legyen vége, máskülönben kénytelen leszek eljárásjogi szankciókat alkalmazni” – jelentette ki. 

A perfelvételi tárgyalás ezt követően irategyeztetéssel folytatódott, a következő alkalmat péntekre hirdették meg. 

Frissítés: Csak a jogi képviselőt idézték személyesen

A tárgyalás után a Külső-Pesti Tankerületi Központ közleményben tudatta szerkesztőségünkkel, hogy Rábel Krisztina amiatt nem jelent meg a tárgyaláson, mert személyes idézést nem kapott.

Hangsúlyozták, hogy ilyen kötelezettsége csak a felpereseket és az alperes szervezeti képviselőjének volt. Ezzel összhangban a tankerületi vezető jogi képviselője, Szikora Gábor személyesen vett részt a tárgyaláson. 

„A tankerületi igazgató személyes megjelenését nem írta elő a tanács elnöke, ahogyan egyéb idézést sem kapott sem magán úton, sem pedig a Tankerületen keresztül" – nyomatékosították a lapunknak küldött tájékoztatóban. 

(Borítókép: A Karinthy Frigyes Gimnáziumból kirúgott pedagógusok pere 2023. március 30-án. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok