Index Vakbarát Hírportál

Vona Gáborék kivennék a pártérdekeket az önkormányzatokból

2023. november 8., szerda 18:00

Online népszavazást indít a Második Reformkor a pártmentes önkormányzatiság témájában – jelentette be Vona Gábor pártelnök és Pekárné Farkas Emese alelnök szerdai sajtótájékoztatójukon.

A Második Reformkor (2RK) elnöke elmondta: az elmúlt időszakban az országjárásuk során azt tapasztalták, hogy az emberek „felkapják a fejüket” a pártmentes önkormányzatiság témájára, beszélni akarnak róla. Hozzátette: szerinte éppen ezért megéri erről a kérdésről szélesebb társadalmi vitát folytatni és a témában online népszavazást tartani.

Vona Gábor szerint a 21. században a politika, a közélet és a digitalizáció mindenképpen összefonódik majd. Ezzel összefüggésben leszögezte: pártja a „digitális demokrácia” elkötelezett híve „az illiberális big data-diktatúrával” szemben.

A digitális demokráciáról kifejtette: az lényegében szélesebb körben gyakorolt demokráciát jelent, amelynek inkluzívnak kell lennie, vagyis minél több embert be kell vonni a döntéshozatalba, hogy a saját sorsának alakítója legyen. Ugyanakkor a digitális demokrácia legyen diszkurzív is, ami pedig azt jelenti, hogy nem kell megijedni a nyílt vitáktól, sőt, azokat kell a politika, illetve a demokrácia ünnepének és alapjának tekinteni.

Nem véletlen, hogy a Második Reformkor kilenc fő ügye közé tartozik az online népszavazás. Vona Gábor elmondta: a konkrét javaslatuk az, hogy egy évben legalább egyszer online népszavazást kellene tartani, és a kormány, az ellenzék, valamint a civil szféra is feltehetné a saját kérdését (azaz három kérdésre válaszolhatnának az online népszavazáson részt vevők).

A 2RK szerint ez azért lenne fontos, mert szélesítené a politikában való részvétel érzetét a társadalomban, továbbá erősítené a versenyt, mert akár egy kétharmados kormány esetén is évente lenne lehetősége az ellenzéknek és a civil szférának arra, hogy érdemben beleszólhasson a közélet alakításába. Emellett az online népszavazás folyamatossá tenné a kontrollt, nem lehetne ugyanis bizonyos kérdéseket elhallgatni.

Pekárné Farkas Emese alelnök elmondta: azért fontos a pártmentes önkormányzatiság ügyében online népszavazást indítani, mert mindenkit érint, és a pártmentesség elősegítené az érdemi képviseletet az önkormányzatokban.

A 2RK szerint a pártlojalitás és az ebből következő érdekkonfliktusok sokat tudnak rombolni az önkormányzatok működésén, ezért szeretnék „kivenni a képletből” ezt a problémát. Pekárné Farkas Emese kifejtette: nincs olyan tevékenység, amit a helyi civil szervezetek ne tudnának elvégezni a pártok helyett, amelyek azonban csak keveset tudnak hozzátenni az önkormányzatisághoz.

Vona Gábor közölte: december 11. és 16. között zajlik majd az online népszavazásuk a pártmentes önkormányzatiságról.

Rovatok