Index Vakbarát Hírportál

DrMáriás: Letiltották az MTI-nél az új albumomról szóló tudósítást

2023. november 9., csütörtök 00:00

Tanmesék a világ legfejlettebb demokráciájáról címmel jelent meg nemrégiben Máriás Béla, művésznevén drMáriás festő, zenész, író legújabb albuma az Inda Press kiadásában. Ennek apropóján beszélgettünk a művésszel az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorában, ahol elmondta, az állami hírügynökség egyik munkatársa is írt a kötetéről, ez a tudósítás azonban nem jelenhetett meg az MTI-n.

„Ez igazából csak egy indok lehetett arra, hogy megtámadják. Lehet, hogy így akart valaki bosszút állni L. Simon Lászlón, akit korábban kritika ért a részéről, vagy akinek a múzeuma előtt nem állnak hosszú sorokban a látogatók. Én ezt nem tudom, de nem gondolom, hogy ez a kitiltósdi nagyon jó volna” – így kommentálta drMáriás az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorában a hírt, amely szerint Csák János kulturális és innovációs miniszter a napokban elbocsátotta L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját. 

Nem meglepő, hogy a képzőművésznek ez a véleménye, hiszen néhány hete a Havanna lakótelepi Kondor Béla Közösségi Házban nyílt tárlatát is be akarták tiltani. A XVIII. kerület egyik KDNP-s képviselője, Szarvas Attila szerint ugyanis az egyik alkotása, amelyen Schmidt Mária és Ungár Péter szerepel, sérti a vallásos emberek érzületét. 

A kereszténydemokrata politikus tiltakozása végül nem vezetett eredményre, cserébe a kiállítás – drMáriás elmondása szerint – a karrierje egyik csúcspontja lett. 

Sajnálatosnak nevezte ugyanakkor azt, hogy bár a múlt héten az állami hírügynökség egyik szerkesztője is írt a most megjelent albumáról, az anyag végül nem jelenhetett meg az MTI-n. Elmondása szerint a tudósítás nem tartalmazott semmilyen radikális dolgot, ennek ellenére mégis felháborodást váltott ki valakiknél. 

Szóba került az is, mindezen fejlemények tükrében hogyan éli meg, hogy nemrégiben éppen Csák Jánostól vehette át a Munkácsy-díjat. DrMáriás ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy 16 évvel ezelőtt terjesztették fel először erre az állami kitüntetésre, ezért úgy is lehet értelmezni a dolgot, hogy 16 éven keresztül nem kaphatta meg. Ráadásul a képzőművész szerint ez egy szakmai díj, ennek elfogadása tehát nem jelenti azt, hogy ezzel bárki legitimálná azt a hatalmat, amelytől kapja. Mint mondta: 

Valószínűleg senki nem festett annyi kormánykritikus képet, mint én, beleértve a baloldaliakat is. Ez nem jelenti azt, hogy ettől az én politikai véleményem megváltozott volna. Azért vettem át ezt a szakmai díjat, mert úgy éreztem, hogy a sokéves munka esetleg méltóvá tett rá.

Az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorának korábbi adásait ide kattintva nézheti vissza. 

(Borítókép: DrMáriás. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok