Index Vakbarát Hírportál

Más iskolákban is trükközhetnek az adatokkal a tanárhiány miatt

2023. november 9., csütörtök 08:25

Mint kiderült, nemcsak egy szigetszentmiklósi iskolában vihettek fel hamis adatokat a KRÉTA rendszerébe, hanem más intézményekben is előfordulhatott a jelenség. Több iskolában is gondot okozhat, hogy helyettesítsék a felmondott pedagógusokat.

Korábban mi is megírtuk, hogy hamis adatok lehetnek a KRÉTA rendszerében egy szigetszentmiklósi iskolában. Egy ott dolgozó tanár szerint akkora tanárhiánnyal küzd az iskola, hogy a tornatanár tart fizikaórát. Egy szülő szerint annyi óra maradt el, hogy alig vannak jegyeik a diákoknak.

Nem csak a most fókuszba került szigetszentmiklósi iskolában folyik ez a gyakorlat, hanem az egész magyar közoktatásban

– fogalmazott Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője az RTL Híradónak.

A PDSZ szerint sokan keresik őket a hír megjelenése óta.

A szigetszentmiklósi eset egyáltalán nem egyedülálló, sőt országosan jellemző, hogy hamis adatként beírják rendes megtartott óráknak azokat is, amiket nem olyan kollégák tartanak, akiknek az adott tantárgyra megfelelő végzettségük van

– magyarázta Nagy Erzsébet.

Egy Pest vármegyei gimnáziumban tanító pedagógus állítása szerint az ő iskolájukban sem valós információk szerepelnek a KRÉTA-ban, a trükközés az előző tanév elején kezdődött.

A helyettesítéseket úgy oldják meg, hogy akkor is szakszerű helyettesítést írnak ki, hogyha nem szakos megy be. Illetve azt az instrukciót kaptuk év elején, hogyha bemegy valaki, akkor ne azt írja, hogy felügyelet, hanem azt, hogy gyakorlás

– árulta el.

Egy budapesti általános iskola tanára szerint náluk is akkora a pedagógushiány, hogy csak ritkán tudják megoldani a szakszerű helyettesítést, ám ennek nyoma sincs a KRÉTA rendszerében.

Van olyan fül, amit be lehet kattintani, hogy helyettesítés. Van olyan, hogy felügyelet, van olyan, hogy összevont felügyelet. Na már most felügyelet csak akkor szokott bekerülni a KRÉTA-ba, hogyha nem tanár teszi meg mindezt, hanem pedagógiai asszisztens, aki tarthat tanórát. De ha nem szakos tanár megy be egy órára, akkor is helyettesítés kerül be a naplóba. Tehát a rendszerből nem lehet eldönteni, hogy tényleg megtörtént-e a szakórának a leadása

– mondta.

Egy másik budapesti iskola tanára szerint nekik egy ideje már lehetőségük sincs beállítani, hogy milyen helyettesítést tartottak. Az ügyben kereste az RTL Híradó a Klebersberg Központot, de érdemben nem válaszoltak.

Rovatok