Index Vakbarát Hírportál

Folytatódik a harc a várban, fegyelmi eljárás indul a polgármester ellen

2023. november 9., csütörtök 21:18

Nem volt vita a csütörtöki ülésen, a képviselő-testület jóváhagyta a fegyelmi eljárást, illetve a Ruszwurm-ügyet is vizsgálják.

„Nem maradt más eszközünk, V. Naszályi Márta polgármester asszony többszörösen visszaél a hatalmával. Törvénysértő módon nem tartja be a testületi határozatokat és a fővárosi kormányhivatal törvényességi felhívásában közölteket sem” – monda az I. kerületi képviselő-testület csütörtöki ülésén Varga Dániel Jobbikból kilépett független képviselő, aki előterjesztette az indítványt – a hírt a Népszava foglalt össze.

Így a képviselő-testület megszavazta, hogy fegyelmi eljárást induljon a polgármester ellen.

A napirendi pont tárgyalásakor egyetlen hozzászólás sem volt. A fegyelmi ügyben eljáró bizottságot Varga Dániel vezeti majd, mellette egy fideszes és egy momentumos képviselő kap helyet. Két esetet külön kiemelt, ugyanis több is volt: az egyik az új médiacég esete, a másik a Népjóléti Közalapítvány ügye.

Újabb állomásához érkezett a fideszes lejáratókampány, a képviselő-testületi ülésen a fideszes többség hazugságokra alapozva indít fegyelmi eljárást ellenem, amelynek alapjául az szolgál, hogy a kormánypárti többség olyan előterjesztéseket szavaz meg, amelyek jogszerűen nem végrehajthatók – ezért nem is fogjuk őket végrehajtani. Ilyen például a fideszes közalapítvány finanszírozása a kerületi adófizetők pénzéből – ezzel nemcsak elvi, de jogi problémák is vannak, hiszen egy közalapítvány érvénytelen kérelmére közpénz nem adható

– közölte korábban a lappal V. Naszályi Márta I. kerületi ellenzéki polgármester. Ahogy korábban megírtuk: a jobboldali többség által hozott, rá nézve kötelező döntéseket azóta gyakran nem hajtja végre, de a polgármesteri vétó eszközét is szívesen használja – a kerülettel kapcsolatos részletes elemzésünket az alábbi linken lehet olvasni.

A Ruszwurm-ügy

Egy október 26-án kelt végrehajtói jegyzőkönyv szerint december 4-én a Budavári Önkormányzat végleg bezáratja az ország egyik leghíresebb cukrászatát, a Ruszwurmot, továbbá az intézkedés a Korona Cukrászdát is érintheti. Ahogy azt október elején megjelent cikkünkben részletesen megírtuk:

„A választások előtt azt ajánlotta, ha az anyagi támogatás megtörténik, akkor olyan szerződést kötnek velem, hogy ne lehessen innen kitúrni, még bűncselekménnyel sem. Az ajánlat két cukrászdát érintett: a Koronát és a Ruszwurmot. A polgármester azt is hangsúlyozta: ha nem történik meg a támogatás, akkor nem véd meg. Tehát védelmi pénzt kért” – mondta Szamos Miklós, aki kiemelte:

A KAMPÁNY TÁMOGATÁSA ESETÉN V. NASZÁLYI MÁRTA MEGÍGÉRTE, OLYAN SZERZŐDÉST KÖTNEK, HOGY CSAK TÖBB SZÁZMILLIÓÉRT LEHET MAJD ELVENNI A CUKRÁSZDÁKAT.

„Erre azt mondtam neki, hogy nekem elég, ha a törvényeket betartják, és tiszteletben tartják a tulajdonjogokat” – fogalmazott Szamos Miklós. A cukrászda tulajdonosa szerint a polgármester javaslata önmagában is bűncselekmény, és bár konkrét összeg nem hangzott el a vesztegetési kísérlet során, a kontextus szerint 20-30 millió forintot kért volna.

A jobboldali képviselők a Ruszwurm-ügy felszínen tartásával igyekeznek sarokba szorítani a polgármestert. A november 9-i ülésén egy vizsgálóbizottság felállítására tettek javaslatot, hogy kiderüljön, miért függesztette fel a cukrászda kiürítéséről szóló másodfokú pert két hónappal a megválasztása után. Ezt a testület csütörtökön elfogadta. Kérdéses, hogy a hivatali munkatársak megjelennek-e a vizsgálat alatt.

Rovatok