Index Vakbarát Hírportál

Közérdekből nyilvános adatok-e az Országos Bírósági Hivatal vezetőinek juttatásai?

2023. november 10., péntek 13:18

Az Alkotmánybíróság pénteken közzétett határozatában elutasította azt az alkotmányjogi panaszt, amelynek indítványozójától megtagadták az Országos Bírósági Hivatal vezetőinek kifizetett egyes juttatásokra vonatkozó adatok megküldését.

Az indítványozó, akinek jogi képviseletét Karsai Dániel vállalta, 2021. szeptember 20-án közérdekű adat kiadása iránti kérelmet nyújtott be az Országos Bírósági Hivatalhoz (OBH), amelyben az OBH vezetőinek kifizetett egyes juttatásokra vonatkozó adatok megküldését kérte név és a kifizetés éve szerinti bontásban.

Az OBH azonban az adatigénylés teljesítését megtagadta, mert azok álláspontja szerint nem minősülnek közérdekből nyilvános adatnak.

Közölni kell a kifizetéseket

Az indítványozó az adatok kiadásának megtagadása miatt pert indított. Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék ítéletében a keresetet túlnyomórészt alaposnak találta, és kötelezte az OBH-t a kért adatok kiadására.

Az ítélet szerint az indítványozó nem vitatottan közpénz felhasználásával kapcsolatos adatigénylést terjesztett elő.

A törvényszék arra is felhívta a figyelmet, hogy a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő közérdeket kell összemérni a nyilvánosság korlátozásához fűződő közérdekkel. Ennek során figyelembe vette, hogy olyan személyekre vonatkozott az adatigénylés, akik nem ítélkező, hanem igazgatási tevékenységet folytatnak. Erre tekintettel a kifizetéseket – mint közérdekből nyilvános adatokat – közölni kell.

Mégsem, mert tiltja a törvény

Az OBH fellebbezése alapján másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla a támadott döntésben az elsőfokú döntést megváltoztatta, és a keresetet elutasította. A másodfokú bíróság nem vitatta, hogy az indítványozó adatigénylése közpénz felhasználására vonatkozott, azonban álláspontja szerint az igényelt adatok nem tartoznak az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény 3. § 6. pontja szerinti közérdekből nyilvános adatok körébe.

Az ítélőtábla szerint az indítványozó olyan személyes adatok megismerését kérte, amelyek megismerhetővé tételét a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény kifejezetten tiltja.

A Fővárosi Ítélőtábla döntésével szemben az indítványozó ez év márciusában alkotmányjogi panasszal fordult az Alkotmánybírósághoz, mert nézete szerint a jogerős ítélet megsértette a közérdekű adatok megismeréséhez való alapjogát, valamint a tisztességes bírósági eljáráshoz való jogot. Ezért kérte a Fővárosi Ítélőtábla ítélete Alaptörvény-ellenességének megállapítását és megsemmisítését.

Méltányos egyensúly

Az Alkotmánybíróság most közzétett határozatában, amelynek előadó alkotmánybírója Schanda Balázs volt, elutasította az indítványt. A döntés szerint az OBH mint közpénzekkel gazdálkodó szervezet köteles információt szolgáltatni arról, hogy dolgozói összességében milyen összegű juttatásban részesültek, és annak mi a háttere.

Személyi jellegű kifizetések esetében a közérdekű adatok megismerésének természetes korlátja az érintett magánszférája. Az állam átláthatóságából, illetve a közpénzek rendeltetésszerű felhasználásából nem következik, hogy minden olyan személy pénzügyi helyzete transzparens, aki a fizetését végső soron az államtól kapja

– mutatott rá indoklásában az Alkotmánybíróság, amely szerint nem jelenti a közérdekű adatok megismeréséhez való jog szükségtelen és aránytalan korlátozását, ha az általános, minden vezető beosztású dolgozó juttatásaira kiterjedő adatigénylést az adatkezelő megtagadja. A jogerős bírói ítélet megtalálta a méltányos egyensúlyt az adatnyilvánosság és a személyes adatok védelme között, így nem eredményezte az indítványozó Alaptörvényben rögzített jogának sérelmét.

A döntéshez négy alkotmánybíró – Hörcherné Marosi Ildikó, Márki Zoltán, Patyi András és Salamon László – párhuzamos indokolást csatolt. Míg Horváth Attila különvéleményében annak adott hangot, hogy az igazgatási tevékenységet végző bírókra és egyéb ilyen feladatkörű igazságügyi alkalmazottakra nem vonatkoztatható a törvényi tilalom.

Rovatok