Index Vakbarát Hírportál

Nyíltan beszélt a KRÉTA-csalásokról egy pedagógus, másnap a kollégáit is megfenyegették

2023. november 10., péntek 06:12

Országszerte több oktatási intézményben olyan mértéket öltött a tanárhiány, hogy az órákat már nem tudják szakszerűen helyettesíteni. Bár alapesetben ezeket a hiányosságokat a KRÉTA-rendszerben is vezetni kellene, a gyakorlat ettől sok helyen eltér.

„Az adatok hamisak. Minden úgy van elkönyvelve a Krétában, mintha minden óra szakszerűen lenne megtartva” – erről beszélt a napokban az RTL Híradónak egy szigetszentmiklósi pedagógus, aki a nyilatkozata másnapján arról tájékoztatta a televíziót, hogy a riport miatt az intézményvezető megfenyegette az iskolában dolgozó tanárokat.

Az elektronikus napló kozmetikázása amiatt indult el, mert a tantestületből olyan sokan hiányoznak, hogy 

az órákat már nem tudják szakszerűen helyettesíteni. 

Mint kiderült: országszerte lehet hasonló példákat találni, ezt erősítette meg Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányi tagja is.

„Nem a szigetszentmiklósi iskola az, ami a fókuszban van, hanem a közoktatás egésze, ahol ez a gyakorlat folyik” – fogalmazott az érdekvédő.

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón az ügyre reagálva arról beszélt, hogy nem lesz központi kormányzati vizsgálat a krétás csalásgyanúkkal kapcsolatban, az érintett pedagógusok az igazgatójukhoz fordulhatnak, ha ilyet tapasztalnak.

Rovatok