Fontos megismertetni a felnövekvő generációval a tej minden élettani hatását – mondta Nagy István agrárminiszter pénteken a Tej Terméktanács tejtermékeket népszerűsítő iskolai edukációs programján a Győri Szakképzési Centrum Bolyai János Általános Iskolában, Mosonmagyaróváron.
Nagy István hangsúlyozta, hogy a gyermekeknek tudniuk kell, hogyan keletkezik a tej, mert sok téves információ kering a növényi alapú tejekről is.
Fontos látni:
a tej élet, erő, egészség, az egyik legtáplálóbb étel, legteljesebb élelmiszer
– tette hozzá.
A Tej Terméktanács iskolai ismeretterjesztő programjáról elmondta, hogy a gyermekek érzékenyek a világra, és amit megismernek, azt később természetesnek tartják.
A mai gyermekek életmódja megváltozott, nincs lehetőségük a nagyszülőknél ellesni vagy vidéki házaknál megnézni, hogy hogyan fejik a tehenet, és megkóstolni a friss, meleg tejet, így virtuális eszközökkel, játékosan mutatják meg nekik mindezt – magyarázta az agrárminiszter.
Ezeken az eseményeken azt is megtanulják játszva a gyermekek, hogy a tejen kívül milyen tejtermékek vannak még, köztük a rögös túró, amit a világon csak idehaza ismerünk és fogyasztunk – mondta.
Nagy István beszélt arról is, hogy míg a világban a tejtermékek fogyasztásának csökkenése, addig idehaza lassú növekedése figyelhető meg.
Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója elmondta, hogy mintegy két évtizede hirdeti meg a terméktanács a tejtermékeket népszerűsítő iskolai programot, aminek részeként egy osztályfőnöki órán egy dietetikus beszélget a gyermekekkel, akik ezt követően több játékot is kipróbálhatnak.
Fontosnak nevezte, hogy már a legkisebbek is megismerjék a tej útját, hogy az hogyan jut el az asztalukig.
Az idén ősszel 60 tanítási napon járták az országot, naponta 6-8 órát tartanak a karácsonyi szünetig – mondta, hozzátéve, hogy a programot a terméktanács közösségimarketing-alapjából finanszírozzák.