Index Vakbarát Hírportál

„Jó lenne, ha nem uszítaná a népet” – vita alakult ki az influenszer orvos és a gyógyszerészek között

2023. november 10., péntek 06:02

Több gyógyszertárban anyagi okokból tagadják meg a receptek elkészítését, de ilyet nem csinálhatnak – erre hívta fel a figyelmet Novák Hunor gyermekorvos. Szavaira a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (korábbi OGYÉI) reagált lapunknak, miközben a gyógyszerészek online adtak hangot a nemtetszésüknek. Úgy vélik, a szakember a partnerség helyett inkább az uszítást pártolja.

Novák Hunor gyermekgyógyász – több kollégájához hasonlóan – gyakran ír fel a pácienseinek gyógyszertári kikeverős recepteket, akár olyanokat is, amelyek itthon nem annyira elterjedtek. Régóta ütközik abba a problémába, hogy egyes patikák nem szívesen, vagy egyáltalán nem készítik el ezeket az úgynevezett magisztrális termékeket.

Amikor megpróbált utánajárni annak, hogy mi ennek az oka, az egyik érintett patika gyógyszerésze arról tájékoztatta: nincs náluk készleten a szükséges alapanyag, megrendelni pedig nem szeretnék, mert csak ritkán kérik, és nem akarják, hogy rajtuk maradjon, még akkor sem, ha csak pár száz vagy pár ezer forintos tételekről van szó.

A konkrét eset és az orvosi receptem kapcsán állásfoglalást kértem az OGYÉI-től, ahonnan részletes választ kaptam. Röviden: ilyen nincs, törvényi kötelessége a patikának beszerezni az alapanyagot és el kell készítenie a készítményt

– hangsúlyozta Facebook-oldalán a Kroki magán-gyermekrendelő vezetője, akit lapunk telefonon is megkeresett.

Novák Hunor az Indexnek arról beszélt: a probléma nem új keletű, öt éve sem működött minden tökéletesen ezen a területen, de a visszautasítások száma mára olyan mértéket öltött, hogy úgy érezte, tenni kell valamit.

Olyan is előfordult, hogy egy csecsemőnek szánt szív- és vesegyógyszert nem készített el több patika, más városba kellett emiatt mennie a szülőnek, ahol az ottani gyógyszertár végül probléma nélkül elvégezte a termék összeállítását. Végül a szülő megkereste a megyei főgyógyszerészt, akitől megtudta, hogy minden patikának kötelessége elkészíteni az adott gyógyszert, így erre hivatkozva hirtelen már a lakóhelyén lévő gyógyszertárban is el tudták készíteni azt, amit korábban megtagadtak.

Mint azt a gyermekorvos a bejegyzésében is említette: konkrét patikákat nem panaszolt be, mert hisz a nyilvánosság erejében, azt reméli, hogy posztja ébresztőleg hathat, és hozzájárulhat ahhoz, hogy ilyen többet ne fordulhasson elő Magyarországon.

Novák Hunor kitért arra is, hogy természetesen érti az érintett gyógyszertár álláspontját, hiszen ha más nem rendel az adott készítményből, akkor a maradék alapanyag kárba veszhet. Ugyanakkor meglátása szerint nem lehet mindig a nyereség a fő szempont.

„Tény, hogy ezeknek a termékeknek az elkészítése megfelelő szaktudást, szakembert, és nem mellesleg időt igényel, de ha ezen múlik a páciens gyógyulása, akkor nem szabad üzleti okok mentén mérlegelni” – fogalmazott a szakember. 

Miért készítsük el a terméket saját kezűleg, ha az már eleve elérhető, és ott van a fiókban készen?

– tette fel a kérdést több, lapunk által megkeresett gyógyszerész.

A gyermekgyógyász úgy véli, a felvetés jogos, ám ő kifejezetten azokról a készítményekről beszél, amelyek dobozos kiszerelésben nem elérhetőek. 

„A felnőttgyógyászatban is vannak speciális, nélkülözhetetlen készítmények, amik gyárilag nincsenek forgalomban, egyedileg kell elkészíteni a patikában. A gyermekgyógyászatban is sok ilyen van: például a tabletták porítása és kis adagokban történő porciózása csecsemőknek, de vannak speciális szirupok, egyedi krémek is, amelyek csak így elérhetők” – mutatott rá.

Jogszabályi kötelezettségre figyelmeztet a gyógyszerészeti központ

Lapunk az ügyben levélben fordult a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz (korábbi OGYÉI-hez), amely kérdésünkre megerősítette: Novák Hunor valóban megkeresést küldött azzal kapcsolatban, hogy a patika szabályosan felírt vényre elutasíthatja-e a magisztrális gyógyszer elkészítését.

„Az NNGYK álláspontja a kérdés tekintetében változatlan, vagyis a szabályosan felírt vényre egy gyógyszertárnak jogszabályi kötelezettsége elkészítenie és kiadnia a gyógyszert, vagy felajánlani annak beszerzését, egyben annak megérkezési időpontjáról köteles tájékoztatni a beteget” – fogalmazott a központ.

Kiakadtak a gyógyszerészek

Novák Hunor posztja hatalmas felháborodást váltott ki a gyógyszerészek körében. Íme néhány beszédesebb reakció, amely a gyermekorvos figyelemfelhívására érkezett:

Lapunk kereste a Magángyógyszerészek Országos Szövetségét, mert szerettük volna tudni, hogy mi a szakmai álláspontjuk, milyen tapasztalataik vannak patikai oldalról, de nem kívántak nyilatkozni.

(Borítókép: Betegeknek felírt receptek. Fotó: Balázs Attila / MTI)

Rovatok