Index Vakbarát Hírportál

Félmillió vendég indult útnak Magyarországon, kiderült, hogy hova mentek

2023. november 10., péntek 10:08

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) adatai szerint több mint egymillió vendégéjszakát regisztráltak az őszi szünet alatt a hazai szálláshelyeken.

„Az őszi szünetben közel félmillió vendég indult útnak Magyarországon. A látogatók nagyobb része külföldről érkezett, míg a vendégek 45 százalékát a belföldi vendégek adták. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint kétszer annyi 18 éven aluli utazott idén az őszi szünetben, mint az azt megelőző héten. Közülük a legtöbben Budapest után a Balaton térségében kapcsolódtak ki, míg a 65 év felettiek korosztályából Budapest után Bük-Sárvár térségébe látogattak a leginkább. Többségében férfiak foglaltak szállást, és minden harmadik foglalás 3 vagy több éjszakára szólt” – olvasható a Magyar Turisztikai Ügynökség közleményében.

Országszerte 1 millió 48 ezer vendégéjszakát rögzítettek a szálláshelyeken.

Az MTÜ szerint az október 27. és november 5. közötti időszak nyertesei a vidéki szálláshelyek voltak, a vendégek háromnegyede a fővároson túli desztinációkba utazott. A legtöbben Budapestről, Pest vármegyéből és Győr-Moson-Sopron vármegyéből indultak, de Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar vármegyéből is számos vendég választott vidéki úti célt.

A vendégek harmada Budapest felé vette az irányt, a főváros továbbra is népszerű a külföldiek körében, a vendégéjszakák 84 százalékát nemzetközi foglalások adták. Külföldről brit, olasz és német volt a legtöbb látogató, de sokan jöttek az Amerikai Egyesült Államokból és Ausztriából is.

Pihentek a fiatalok

Az adatok alapján kétszer annyi 18 éven aluli pihent valamelyik hazai szálláshelyen, mint az őszi szünet előtti héten. A szünidő első szombatja, október 28-a volt a legnépszerűbb, aznap a vendégéjszaka-forgalom meghaladta a 140 ezret.

A foglalások közel 60 százalékát hotelekben rögzítették, minden másodikat 4 csillagos szállodákban, minden harmadikat 3 csillagosban, és minden negyediket magán- és egyéb szálláshelyeken töltötték.

Kiderült az is, hogy a vendégek nagyobb részét a férfiak adták. A legtöbb férfi Győr-Pannonhalma és Budapest környékének térségében szállt meg, míg a nők aránya Sopron-Fertő térségében volt magasabb az átlagosnál.

Tízből nyolc utazó másodmagával vagy csoportosan indult útnak. Harmaduk két éjszakát töltött a szálláshelyeken, harmaduk pedig három vagy több estére foglalt. Mind a párosan utazók, mind a négy vagy több fővel utazók legkedveltebb desztinációi a főváros, a Balaton, a Mátra – Bükk és Budapest térsége voltak.

Az MTÜ azzal zárta közleményét, hogy a legtöbb egynapos kiránduló október 30-án indult útnak, ők elsősorban Budapest környékét, a fővárost és a Balatont keresték fel, de sokan voltak Tokaj és Nyíregyháza, valamint Debrecen térségében is. Az egynapos utazók a főváros mellett Debrecen és Budakeszi attrakcióit keresték fel, de sokan választották Gödöllőt és Székesfehérvárt is kikapcsolódásuk helyszínéül.

Rovatok