Index Vakbarát Hírportál

Suttogással nyugtatta meg Hóvihart Novák Katalin

2023. november 11., szombat 06:42

A magyar köztársasági elnök brüsszeli útjának harmadik, zárónapján ellátogatott a belga Királyi Lovas Gárda telephelyére, ahol bemutatták neki a Magyarországról származó négylábúakat.

A Haras de Wisbecq tenyésztési és képzési központjában legalább tíz, a mezőhegyesi ménesben kitenyésztett nóniusz és gidrán fajta lovakat tartanak – mondták el a telephely kiképzőtisztjei. Novák Katalin lovaglóöltözékben jelent meg, hogy megtegyen néhány kört lóháton.

A bokszokban elhelyezett négylábúak némelyikének magyar neve volt. „Hóvihar” például meglehetősen izgatott volt a népes delegáció láttán, de megnyugodott, amikor a köztársasági elnök suttogva simogatta meg a fejét.

Megvannak a nehézségei a külföldi magyar létnek

„Mindannyiunknak, függetlenül attól, hogy mit gondolunk a világról, az országnak vagy a Kárpát-medencének melyik magyarlakta szegletéből érkeztünk, feladatunk és kötelességünk, hogy a nemzetünknek, a hazánknak az érdekeit mindenkor közösen képviseljük” – ezt Novák Katalin már péntek este, a brüsszeli magyar nagykövetségen jelentette ki, ahol a 2004 után érkezett magyar diaszpóra tagjaival találkozott.

A rendezvényen elmondott beszédében hangsúlyozta: megvannak a nehézségei és kihívásai a külföldi magyar létnek, amikor – szavai szerint – nem mindig érezni, hogy külön erőfeszítést kellene tenni a magyar nyelv, a magyar kultúra és a magyarság megőrzése érdekében.

A magyarság megőrzése nem megy magától. Szeretném, hogyha soha nem engednék el a magyarságukban rejlő értéket és kincset

– fogalmazott az államfő.

Erősödő magyar–belga kapcsolatok

A köztársasági elnök elmondta, a szerdán kezdődött háromnapos brüsszeli látogatásának célja elsősorban Magyarország és Belgium kétoldalú kapcsolatainak az erősítése volt, „méltóan ahhoz a 100 éves múlthoz", amely a két ország közötti történelmi diplomáciai kapcsolatokat fémjelzi.

Méltó továbbá ahhoz a jelenhez, amelyet részben az erős gazdasági szálak jelentenek, részben pedig a két országban élő emberek, a belgák Magyarországon és a magyarok Belgiumban – mondta. 

Idetartoznak továbbá azok a kulturális szálak is, amelyek már a múltban erősek voltak és a jelenben is folyamatosan erősödnek és gazdagodnak – tette hozzá Novák Katalin.

Látogatásom másik célja volt a kétoldalú látogatással, hogy ne csak a múltba révedjünk, ne csak az elmúlt 100 évnek a dicsőségét éltessük, hanem lássuk meg azt is, hogy milyen jövő, milyen lehetőség van még a kapcsolatainkban

– fogalmazott a köztársasági elnök, majd hozzátette: ezért is volt fontos, hogy alkalma nyílt audiencián részt vennie Fülöp belga királynál, találkozhatott a belga miniszterelnökkel, a házelnökökkel, valamint olyan meghatározó belga politikusokkal és közéleti személyiségekkel is, „akiknek köszönhetően a magyar–belga kapcsolatok erősödhetnek”.

(Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök látogatást tesz a királyi lovas gárda képzési központjában a belgiumi Wisbecqben 2023. november 10-én. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

Rovatok