Index Vakbarát Hírportál

Jönnek a mínuszok, nyirkos és szitálós nappal indul a hét

2023. november 13., hétfő 06:21

Hétfőn a nap nagy részében borult, ködös, szitálós idő várható, estére pedig egyre több helyen eleredhet az eső. Ennek ellenére estére megérkezik a melegfront, számíthatunk az ezzel járó fejfájásra és fáradtságra.

Párás, ködös reggelre ébredünk hétfőn reggel. Délnyugat felől egyre nagyobb területen növekszik meg a felhőzet, reggelre már mindenhol közepesen vagy erősen felhős lesz az ég. Az ország középső és délnyugati részein eleredhet az eső, a ködös tájakon pedig szitálni fog. Komolyabb széllökésekkel nem kell majd számolnunk – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat

A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 13 fok között valószínű.

A nap első felében felszakadozik majd a felhőzet, azonban estére egyre nagyobb területen fordul majd csapadékosra az idő, a mérsékelt déli, délnyugati szél is csak estétől élénkül majd meg.

A felmelegedés miatt érezhetjük fáradtnak magunkat

Hétfőn melegedés kezdődik a légkörben, ezért a melegfrontokkal együtt járó tünetek jelentkezhetnek az arra érzékenyeknél. Általános panaszként fejfájás, migrén, fáradékonyság, aluszékonyság léphet fel, ingadozhat a vérnyomás, nőhet a reakcióidő.

Kedden általában közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, és több helyen lehet jellemzően kisebb eső, zápor, egy-egy zivatar sem kizárt. A nyugati, délnyugati szél élénk, olykor erős lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 18 fok között alakul, de a Dél-Dunántúlon kissé melegebb is lehet.

Szerdán reggelig borult lesz az ég, majd napközben csökken a felhőzet, és több órára kisüt a nap, legkésőbb a keleti határszélen. Reggelig sokfelé valószínű eső, zápor, illetve egy-egy zivatar, az összefüggő csapadékzóna reggelre várhatóan elhagyja az országot, így napközben záporokra lehet számítani, egyre csökkenő számban.

Az északnyugati szél nagy területen megerősödik, a Dunántúl északi felén viharossá is fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között valószínű.

Csütörtökön változóan felhős lesz az ég, többórás napsütés várható, majd délutántól a Dunántúlon már erősen megnövekszik a felhőzet. Napközben nem valószínű csapadék, késő este viszont helyenként már eleredhet az eső.

Az északnyugati, majd a délire forduló szél is megélénkül, utóbbi estétől a Dunántúlon meg is erősödik. Hajnalban mínusz 2 és plusz 7 fok közé csökken a hőmérséklet, kora délután 10–15 fok várható.

Pénteken jellemzően borult lesz az ég, csak a nap második felében a nyugati tájakon szakadozhat fel a felhőzet. Többfelé kell esőre, záporra számítani. Az északnyugati szél megerősödik, főként a Dunántúl északi felén viharossá is fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 10 fok között alakul.

Szombaton felhőátvonulások várhatók több-kevesebb napsütéssel, csapadék nem valószínű. Az északi, északnyugati szél erős, helyenként viharos lehet. Hajnalban 1–6, kora délután 6–12 fok valószínű.

Vasárnap felhős időre kell számítani helyenként kisebb esővel, záporral. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 2 és plusz 4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 15 fok között alakul.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok