Index Vakbarát Hírportál

Vastaps fogadta a Nemzeti Múzeumban az elbocsátott L. Simon Lászlót

2023. november 13., hétfő 13:09

Hétfőn utoljára ment be főigazgatóként a Nemzeti Múzeumba L. Simon László, akit egy héttel ezelőtt váltottak le az intézmény éléről.

Mint írtuk, Csák János kulturális és innovációs miniszter azonnali hatállyal elbocsátotta L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját. A Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás (World Press Photo) körüli ügyek már korábban is borzolták a kedélyeket a Magyar Nemzeti Múzeum körül. 

Csák János az elbocsátással kapcsolatban kifejtette, hogy L. Simon pályája elismerésre méltó, de vezetőnek alkalmatlan, aki nem tudja betartatni a törvényeket. A politikus közösségi oldalán reagált a történtekre, kiemelve, hogy a döntést tudomásul vette, de nem tudja elfogadni. L. Simon László szerint „a World Press Photo kiállítás képeinek bemutatásával a múzeum szándékosan semmilyen jogszabályt nem sértett meg”.

A menesztett főigazgató hétfőn egy videót tett közzé a közösségi oldalán arról, hogy miként ment be utoljára az épületbe, egy utolsó állománygyűlésre. Az épület díszlépcsőházában a munkatársai várták. 

 Több mint négyszáz kollégám várt a főépületben. Megtisztelő volt velük dolgozni. Köszönöm

– írta L. Simon László.

Mindeközben nemrég derült ki, hogy a Néprajzi Múzeumban is lekordonoztak egy melegeket ábrázoló fotósorozatot, és jelezték, hogy 18 éven aluliak nem léphetnek be.

Rovatok