Index Vakbarát Hírportál

Az olasz konyha szerelmeseit kényeztették a Testnevelési Egyetemen

2023. november 13., hétfő 20:04

November 13-án, hétfőn a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem a VIII. Olasz Gasztronómiai Világhét keretében sporttáplálkozási szemináriumnak adott otthont.

Bemutatókkal, ínycsiklandó ízekkel és látványkonyhával is kényeztették az olasz konyha szerelmeseit hétfőn a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen a VIII. Olasz Gasztronómiai Világhét keretében tartott rendezvényen.

A látogatók megismerkedhettek az olasz konyha alapanyagaival, és azok jótékony élettani hatásaival is, hallgathattak előadásokat, és a program zárásként a 140 érdeklődőnek a Pollenzoi Gasztronómiai Tudományok Egyeteméről Gabriella Morini adjunktus tartott előadást és Carol Povigna, a Pollenzo Food Lab koordinátora főzőshow-t.

Az eseményt Radák Zsolt, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese nyitotta meg.

Olaszország nemcsak a gasztronómiában, hanem a sportban és a művészetekben is rengeteget adott a világnak. Az olasz konyha, vagy úgy is fogalmazhatnék, az olasz mediterrán diéta a világ egyik legegészségesebb táplálkozási módja, amely a sportolók étrendjébe is sikeresen beépíthető

– fogalmazott a rektorhelyettes. 

H.E. Manuel Jacoangeli, Olaszország magyarországi nagykövete is beszédet mondott. Elmondta, hogy a rendezvény célja, hogy megismertesse a résztvevőkkel az olasz konyha legfontosabb összetevőit, valamint hogy megmutassa, hogyan lehet ezeket a sportolók étrendjébe beilleszteni.

Madaras Norbert kétszeres olimpiai és világbajnok vízilabdázó profi játékosként tíz évet töltött Olaszországban, így kellően megismerkedett az olasz konyha ízvilágával.

Ha egy másik országban élünk, elengedhetetlen, hogy magukba szívjuk annak kultúráját, amelynek igencsak fontos része a gasztronómia

– mondta. Hozzátette, hogy hazatérése után családjával továbbra is az olasz konyha szerelmese maradt.

A szervezők több izgalmas gasztronómiai témát tártak a hallgatóság elé, természetesen sportos kontextusban.

Kitűnően megfért egymással a sporttudomány és a sport a kóstolókon és kerekasztal-beszélgetéseken is. Előadott többek közt Szilágyi-Utczás Margit, a TF Sport-táplálkozástudományi Központjának igazgatója, Shenker-Horváth Kinga, a Sport-táplálkozástudományi Központ vezető dietetikusa és Lőrincz Krisztina paralimpikon is.

Rovatok