Index Vakbarát Hírportál

Navracsics Tibor: Módosítani kell az európai uniós támogatások elosztásának rendszerét

2023. november 13., hétfő 17:18

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter hétfőn Budapesten, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány tanácskozásán elmondta, hogy az európai uniós támogatások elosztásának rendszerét módosítani kell a hátrányos helyzetű térségek érdekében, de Közép-Európa sem szorulhat háttérbe.

Navracsics Tibor elmondta, hogy szerinte hiba Európa hanyatlását összefüggésbe hozni az európai integrációval, hiszen a kontinens világpolitikai és világgazdasági jelentősége sokkal hosszabb ideje csökken – adta hírül az MTI.

A miniszter kifejtette, hogy szerinte az uniós vezetés rosszul kezeli a kihívásokat, hibásan értelmezi a saját szerepét, és nem csupán azért, mert politikai szerepet játszik, hanem azért is, mert ezt bizonytalan elvi alapokra építi.

Navracsics Tibor elmondása szerint az uniós pénzek visszatartása miatt a regionális különbségek csökkentése megakadt, az újjáépítési alapok teljesítési határidői már biztosan nem tarthatók.

Az Európai Bizottság a szerepét lényegesen túllépve legfőbb civilizátorként osztályozza a tagállamokat, (...) miközben még nincs igazán hatékony megoldás a leszakadó térségek felzárkóztatására

– mondta.

Az uniós források megvonása Magyarországon szerinte elsősorban a vidékieknek veszteség, ezért Budapestnek nincs oka kedvezőtlen elbírálásra panaszkodni.

Navracsics szerint központilag vezérelt támogatási rendszerekkel az unión belüli különbségek nem szüntethetők meg, hiszen a kontinens rendkívül változatos, a fejlettségi szintek között nagy az eltérés, és teljesen mások az igények is régiónként.

Rámutatott, hogy a források elosztását mindenütt az érintettek érdekeihez kell igazítani, és uniós szinten egységesíteni kell a kohéziós politikát.

Kenyeres Kinga, a Századvég vezérigazgatója is megszólalt.

A források elosztása szankciós eszközzé vált, ám ez nem segíti az egységes fejlődést, noha a gazdasági jólét megteremtése az unió létrehozásának egyik legfőbb indoka 

– mondta.

A Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány eseményén Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mondott

Rovatok