Index Vakbarát Hírportál

Tiszai átkelést hajtottak végre a magyar honvédek, és szimulált támadások ellen védekeztek

2023. november 14., kedd 19:31

Katonai konvojok haladtak át a Tiszasüly és Tiszaroff között kialakított alkalmi hídon, miközben a biztosítóerők különböző szimulált támadásokat hárítottak el – számolt be a többnemzeti, országos hadgyakorlat újabb eseményeiről kedden a honvedelem.hu.

Az MTI által ismertetett tájékoztatás szerint az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred katonái által koordinált vízi átkelést Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára, valamint Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese is megtekintette.

A részletekről a honlapon azt írták, hogy a NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport november 13-án az ország nyugati feléből áttelepült keletre, ennek keretében hajtottak végre vízi átkelést a Tiszán létesített ideiglenes pontonhídon.

A katonáknak több szimulált támadással kellett megküzdeniük, de az összes alegység biztonságosan átért a túlpartra – tették hozzá.

Kiemelték, hogy az átkelés során a legfontosabb elem a különböző egységek közti hatékony és folyamatos kommunikáció biztosítása volt. A Tiszán átvezető hadi híd elemeinek összekapcsolását például a műszaki katonák az MH Ludovika Zászlóalj végzős tisztjelöltjeivel együtt végezték; a tiszaroffi tábor biztosításáért és őrzéséért pedig az úgynevezett Acélkocka-képzésben részt vevő altisztjelöltek feleltek.

Mint írták, a gyakorlat az aktív és tartalékos katonák számára is jó tapasztalatszerzési lehetőséget jelent, ugyanakkor hozzájárul a tiszt- és altisztjelöltek oktatásához is, hiszen ők először szembesülnek az „éles” bevetés gyakorlati problémáival, amiről eddig csak elméletben tanultak az egyetemen falai között.

Rovatok