Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor átírta a honvédelmi miniszter hatáskörét

2023. november 14., kedd 07:33

Orbán Viktor miniszterelnök új rendeletet írt alá, amelyben módosította a honvédelmi miniszter feladat- és hatásköreit. Ennek értelmében a Focus Venture Zrt.-hez került a védelmi ipar tőkealapjának kezelése.

A hétfő este kiadott Magyar Közlönyből derült ki, hogy Orbán Viktor módosította a kormány tagjainak feladat- és hatásköreit. Az erről szóló rendelet 115. § k) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A miniszter a védelmi fejlesztésekért való felelőssége keretében) „működteti a védelmi ipari beszállító-fejlesztési program végrehajtásának rendszerét, és a FOCUS VENTURES Befektetési Alapkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság útján gondoskodik annak fenntartásáról és finanszírozásáról, valamint a forráskezelési és közvetítői feladatok ellátásáról”.

Mint kiderült, a rendelet a kihirdetést követő napon, azaz kedden lép hatályba.

A változást a 24.hu vette észre, amely arról ír, korábban a rendelet ezen pontja csak általánosságban fogalmazta meg a honvédelmi miniszter feladataként, hogy neki kell működtetnie a védelmi ipar beszállítófejlesztési program végrehajtásának rendszerét. Mostantól a cég gondoskodik annak fenntartásáról és finanszírozásáról, a forráskezelési és közvetítői feladatok ellátásáról.

A lap azt is megjegyzi, hogy a napokban Szalay-Bobrovniczky Kristóf egy szakmai konferencián beszélt róla, a kormánynak az a célja, hogy minél több magyar vállalat tudjon bekapcsolódni a védelmi iparba, érjen el NATO-beszállítói minősítést.

A program pályázati rendszerben fog működni, az MFB Invest leányvállalata, a Focus Venture Zrt. kezelésében védelmi ipari tőkealap jön létre, a vissza nem térítendő támogatásokat az N7 Zrt. keretein belül fogják kezelni. Szalay-Bobrovniczky Kristóf a kormány.hu oldala szerint azt szeretné, ha a védelmi iparágban a magyar beszállítói arány a mostani duplájára emelkedjen.

Rovatok