Index Vakbarát Hírportál

Enged a kormány Karácsony Gergely követelésének

2023. november 15., szerda 21:07

Budapest és Karácsony Gergely követelésére a kormány olyan törvénymódosítást nyújtott be, amely megteremti a lehetőségét a nem lakossági felhasználók esetében az eltérő vízdíj alkalmazásának.

„A kormány nem engedi, hogy Budapest zsarolja az agglomerációt, és a Fővárosi Önkormányzat mondja meg, hogy a Budapest vonzáskörzetében élő emberek ivóvízhez jutnak-e vagy sem. Ragaszkodunk ahhoz, hogy a lakosság továbbra is a rezsicsökkentett árat fizesse a vízért” – közölte az Energiaügyi Minisztérium. 

A tárca szerint az Energiaügyi Minisztérium által kezdeményezett egyeztetés nem vezetett eredményre, a főváros vezetése a szerződések felmondásával való fenyegetést fenntartotta. Ezért volt szükség arra, hogy a minisztérium a főváros követelésére a vonatkozó szabályozás felülvizsgálatát követően jogszabály-módosítást kezdeményezzen.

A víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény módosításához benyújtott javaslat egyértelműen biztosítja, hogy a víziközmű-szolgáltató ne mondhassa fel egyoldalúan az átadási szerződést akkor, ha az – az adott terület műszaki körülményei miatt – elengedhetetlen egy másik víziközmű-szolgáltató kötelezettségének teljesítéséhez.

A tervezet a lakossági rezsicsökkentést változatlan formában fenntartja, a nem lakossági felhasználókat érintően pedig a víziközmű-szolgáltatók elismert indokolt költségeire figyelemmel megteremti a lehetőséget az egységes alapdíjak fogyasztással arányos díjának bevezetésére. Emellett a módosítás az országosan egységes díjak bevezetése mellett egy olyan újraelosztó rendszer működtetését teremti meg, amely a víziközmű-szolgáltatók elismert indokolt költségszintjéhez igazodó bevételt biztosít – áll a tárca közleményében. 

Rovatok