Index Vakbarát Hírportál

A DK még mindig nem döntött Karácsony Gergely támogatásáról

2023. november 15., szerda 14:49

A Demokratikus Koalíció mintegy 2000 milliárd forintot csoportosítana át a költségvetésben – közölte Molnár Csaba, az ellenzéki párt EP-képviselője. Az árnyék-kancelláriaminiszter szerint még mindig nem döntöttek Karácsony Gergely főpolgármester támogatásáról a jövő évi önkormányzati választásokon. Először a kerületi polgármesterjelölteket akarják megtalálni.

Molnár Csaba azt mondta, hogy pártja szakpolitikusai még az „elképesztő rossz állapotú költségvetésben” is 1970 milliárd forintnyi „teljesen felesleges pénzszórást” találtak. Ezek között említette a kínai akkumulátorcégeknek adandó állami támogatásokat, Paks 2 tőkeemelését és a Budapest–Belgrád vasutat.

A DK 590 milliárd forintból adómentessé tenné a minimálbért, 450 milliárdból visszaállítaná a nyugdíjrendszer svájci indexálását, 300 milliárdból megduplázná a családi pótlékot, százmilliárddal növelné az otthonápolási támogatás forrásait, 160 milliárdból pótolná a hiányzó egészségügyi dolgozók egy jelentős részét, 210 milliárdot a tanárok béremelésére fordítana, és 300 milliárd forintból elkezdené otthonfelújítási programjának első ütemét

– mondta Molnár Csaba, hozzátéve, ezek mellett javasolják, hogy az alapvető élelmiszerek áfáját csökkentsék nulla százalékra.

Dobrev Klára, a DK árnyék-miniszterelnöke vállalja, hogy kormányváltás esetén három hónapon belül megérkeznek Magyarországra az uniós pénzek 

– tette hozzá.

Még nem tudják, hogy támogatják-e Karácsony Gergelyt

Kálmán Olga frakciószóvivőtől azt kérdezték, hogy tesznek-e különbséget migráns és vendégmunkás között, mire azt felelte, hogy a jól fizetett magyar munkaerőt támogatják az alulfizetett vendégmunkások helyett.

Kálmán Olgánál arról is érdeklődtek, hogy képviselőjük, Varga Zoltán egy sajtómeghívóban „ázsiai rabszolgamunkásokról” ír. A frakciószóvivő válaszul felidézte, hogy Varga Zoltán múlt heti parlamenti felszólalásában beszélt a Távol-Keletről érkező munkások helyzetéről, és azt mondta, hogy az embertelen munka- és szálláskörülmények, a pihenés lehetőségének a hiánya, az alacsony munkabér és a kiszolgáltatottság inkább rabszolgaságnak tekinthető, mint vendégmunkás státusznak.

Molnár Csaba egy másik felvetésre azt felelte, hogy Európában, elsősorban a tengeri útvonalakon növekedett a migrációs nyomás a korábbiakhoz képes.

Megismételte, még nem döntöttek, hogy támogatják-e Karácsony Gergely főpolgármesteri indulását, mert úgy egyeztek meg, hogy a fővárosban először a kerületi polgármesterjelölteket próbálják megtalálni.

A nyugat-európai palesztinpárti tüntetésekre azzal reagált, hogy a DK korábban parlamenti határozati javaslatot nyújtott be arról, hogy a Hamász-támadás áldozatának tartja Izraelt, és elismeri Izrael önvédelemhez való teljes körű jogát. Hozzátette, azt is kezdeményezték, hogy a kormány az EU-hoz és egy sor országhoz hasonlóan minősítse terrorszervezetnek a Hamászt.

A terrorizmus és a migráció közötti esetleges összefüggésről Molnár Csaba úgy vélekedett, hogy

úgy, ahogy ezt az Orbán-kormány mondja, hogy a migránsok terroristák, úgy nincsen, ebben teljesen bizonyos vagyok. Az viszont lehetséges, hogy egy országban vannak olyan terroristák, akik oda születettek, vannak olyanok, akik bevándoroltak, és olyanok is, akik csak arra jártak, de nem az adott ország polgárai. A Hamász terroristái nem bevándorlók vagy migránsok, de az elmúlt időszak legszörnyűbb terrorcselekményét ők követték el

– jelentette ki, hangsúlyozva, a DK a terrorizmus minden formáját elítéli.

Kálmán Olga kérdésre válaszolva beszélt arról, hogy a mezőgazdasági támogatások hetven százalékát a „NER-hez közel álló leggazdagabbak kapják”, a DK azonban azt szeretné, hogy azok kapják a földeket és a támogatásokat, akik valóban a földművelésből élnek.

Molnár Csaba határozottan tagadta, hogy a DK leállíttatná a paksi atomerőművet, mert ők azt gondolják, hogy nem kell új atomerőművet építeni Magyarországra.

(Borítókép: Karácsony Gergely 2023. október 14-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok