Index Vakbarát Hírportál

Beszakadt az úttest Václigeten, megsérülhetett a Samsung-gyár szennyvízvezetéke

2023. november 15., szerda 22:04

Václigeten a Tó utcában beszakadt az úttest egy autó alatt – derült ki a váci önkormányzat közleményéből. Az eset késő délután történt, majd este az illetékes katasztrófavédelmi részleg értesítette a váci városvezetést. Vácon ivóvíz-korlátozást vezettek be.

vac.hu-ra kikerült közlemény szerint csőtörés okozta a balesetet. A vízvezeték a gödi gyárból a váci DMRV tisztítótelepére szállított szennyvízhálózatának a része, tehát nem az ivóvízhálózathoz tartozik.

A kiérkező egységek felmérték a helyzetet, és megkezdték a helyiek tájékoztatását. Arra kérték az embereket, hogy a mintavételek kiértékeléséig ne igyanak az ivóvízből. Azt is írták, hogy épület és emberélet ugyan nem került veszélybe, de szükséges lesz az esetleges talajszennyezés felmérése.

Az önkormányzat arra kéri a václigetieket, hogy a vizsgálatok lezártáig fúrt kutakból nyert vizet ne fogyasszanak.

Ott jártunk a helyszínen

Kollégánk este 9 óra felé járt a helyszínen, ahol továbbra is két katasztrófavédelmi egység villogókkal és 8-10 beöltözött munkatárssal az út lekerített, beszakadt részénél várakozott, a vasúti átjáró közvetlen közelében. Nem voltak túlságosan bőbeszédűek, de megerősítették a fentebb a vac.hu oldalon talált információkat. Ők is azokra a szakértőkre vártak, akiknek mintát kell venniük a kifolyt vízből, hogy kiderüljön:

ipari szennyvíz folyik-e Václiget határában, és ha igen, az tényleg a Samsung gyárából érkezik-e.

Václiget és Sződliget ezen összeérő részén már évtizedek óta megoldatlan a vezetékes ivóvízellátás. Erre ellenzéki és kormánypárti városvezetés is ígéretet tett Vácon a helybéliek kérésére, azonban ez nem valósult meg, így a mai napig fúrt kutakból nyerik a vizet az ott élők. Egyelőre most még azokból sem jutnak ivóvízhez.

Elküldtük ezeket a kérdéseinket a katasztrófavédelem sajtóosztályára, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük:

Rovatok