Index Vakbarát Hírportál

Szemmel tartják a magyar titkosszolgálatok az iszlám fanatikusokat és a szélsőséges csoportokat

2023. november 16., csütörtök 16:11

„Az érintett hazai szervek megfelelő erőforrásokat mozgósítanak a kockázatok felmérésére és kezelésére" - nyilatkozta az Indexnek az Alkotmányvédelmi Hivatal, amely hozzátette: ha kell, fellépnek a szélsőséges eszméket hirdető személyekkel és csoportokkal szemben. Nyugat-Európában komoly nemzetbiztonsági gondot jelentenek a radikális iszlám csoportok.

„Az illegális migrációs nyomás erősödésével Európában a terrorfenyegetettség veszélye is növekszik” – közölte az Indexszel az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH), amely szerint „az érintett hazai szervek megfelelő erőforrásokat mozgósítanak a vonatkozó kockázatok felmérésére és kezelésére”.

Mint ismeretes, több európai országban – például Svédországban, Németországban, Franciaországban – komoly nemzetbiztonsági gondot jelentenek a különböző iszlám hátterű szervezetek, imámok és közösségek.

Az október hetedikei „Fekete szombat” óta világszerte Izrael-ellenes megmozdulásokat tartanak, ahol Palesztinát éltető jelszavak és antiszemita rigmusok is elhangzanak.

Európa-szerte megerősítették a zsidó intézmények és a zsinagógák védelmét is.

Szerettük volna megtudni: a titkosszolgálatoknak tudomásuk van-e arról, hogy Magyarországon működő szélsőségesek terveznek-e bármilyen támadást izraelita közösségek, illetve intézmények ellen. Megkérdeztük azt is, hogy információik szerint vannak-e olyan szélsőséges iszlám sejtek, amelyek bármilyen akcióra készülnek Budapesten vagy vidéken. Az Alkotmányvédelmi Hivatal konkrét esetekről nem számolt be, de a magyar titkosszolgálatok folyamatosan egyeztetnek az európai szolgálatokkal, és figyelemmel kísérik az eseményeket.

A titkosszolgálati közösség és a rendvédelmi közösség a megváltozott nemzetközi biztonsági helyzetnek megfelelően kiemelt figyelmet fordít a szélsőséges eszméket terjesztő egyének és csoportok magyarországi tevékenységére, szükség esetén pedig együttműködve fellép ellenük

– tudatta az AH szerkesztőségünkkel.

Nyugat-Európa már a 24. órában van 

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója korábban úgy nyilatkozott, hogy Nyugat-Európában egyre nő a terrorfenyegetettség.

Nyugat-Európában a lakosság szembesül azzal, hogy a Hamász felhívására több tízezres, sőt Londonban százezres tüntetések voltak. Feltámadt az antiszemitizmus is, Németországban Dávid-csillagot festettek zsidók otthonaira, ami korábban elképzelhetetlen volt. Nyilvánvaló, hogy ezek a jelenségek szoros összefüggésben vannak a migrációval

– tette hozzá Bakondi György. Emlékeztetett arra, hogy nemrégiben a német kancellár szorgalmazta a kitoloncolások felgyorsítását. A főtanácsadó megjegyezte: a schengeni övezetben egyre több helyen tér vissza a határellenőrzés, ami megzavarja a szabad mozgást és a gazdasági kapcsolatokat, az áruk és munkaerő szabad áramlását. A biztonsági helyzeten azonban nem segít, csak arra jó, hogy a politika látványos gesztust tegyen, hiszen az illegális migráció többnyire a zöldhatáron zajlik.

„Nyugat-Európa a 24. órában van, egyes országaiban már a lakosság több mint 10 százaléka migránshátterű, ez a folyamat kezd visszafordíthatatlanná válni" - figyelmeztetett a főtanácsadó.

(Boírtókép: Hamász fegyveresek Gázában. Fotó: Chris McGrat / Getty Images Hungary)

Rovatok