Index Vakbarát Hírportál

Egyszerre van vízhiány és belvíz az Alföldön

2023. november 17., péntek 06:47

Az elmúlt hetek esős időjárása miatt az Alföldön a rossz vízgazdálkodású talajokon a leszivárgás már nem tud lépést tartani a csapadékkal, így itt egyszerre van foltokban belvíz és a mélyebb talajrétegekben jelentős vízhiány.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki agrometeorológiai elemzésében beszámolt arról, hogy ugyan egy ideig kedvező volt az őszi vetésnek a hetek óta tartó enyhe, esős időjárás, de az Alföldön a rossz vízgazdálkodású talajokon a leszivárgás nem tud lépést tartani a csapadékkal, így egyszerre van foltokban belvíz és a mélyebb talajrétegekben jelentős vízhiány – írja az MTI.

Azt írták, hogy a mögöttünk álló egy hétben is folytatódott a hetek óta tartó csapadékos időjárás.

A talaj felső 20 centiméteres rétege országszerte, a félméteres rétege az Alföld kivételével már telítetté vált, a mélyebb rétegek azonban főleg az Alföldön még szárazak, viszont a rossz vízgazdálkodású talajokon a leszivárgás nagyon lassú, a csapadék gyorsabb ütemben érkezett, így az Alföldön már belvizes területek is kialakultak.

Az őszi vetések számára kedvező az esős, enyhe idő, de a sok csapadék helyenként már megállt a földeken, a tartós vízborítás pedig nem kedvez az állományoknak. Az őszi talajmunkákhoz is sokfelé túlságosan sáros a talaj.

A folytatásban is marad a változékony, többször csapadékos időjárás, egymást követik majd az időjárási frontok, amelyek közül a legtöbb csapadékot a pénteken érkezők hoznak. A jövő hét közepéig összességében nagy területen hullhat 5-20 milliméter csapadék, így nőhet a belvizes területek nagysága.

Rovatok