Index Vakbarát Hírportál

Itt a rendelet, új érmét bocsát ki a jegybank

2023. november 17., péntek 06:58

„Én, angyal meg állat, vagy csak por meg pára” – olvasható a különleges ezüst emlékérme előlapján, amelyet Csokonai vitéz Mihály születésének 250. évfordulója alkalmából bocsájt ki a Magyar Nemzeti Bank pénteken. Tizenötezer és háromezer forintos névértékkel öt-ötezer darab készül majd tükörfényes és selyemfényes kivitelben.

Csokonai Vitéz Mihály ezüst emlékérmét bocsájt ki a Magyar Nemzeti Bank pénteken a költő születésének 250. évfordulója alkalmából – Csokonai Vitéz Mihály megnevezésű tizenötezer forint és háromezer forint névértékben – áll a Magyar Közlöny legfrissebb tájékoztatásában.

A Petőfi Irodalmi Múzeum tematikai segítségével készült jubileumi érméket Szanyi Borbála szobrászművész tervezte.

Az emlékérme előlapján központi motívumként megjelenő mezei katángok Csokonai Vitéz Mihály sokszínű költészetét jellemzik, míg az előlap szélén, az alapsíkról kissé kiemelt körgyűrűn köriratban az

Én, angyal meg állat, vagy csak por meg pára idézet olvasható a költő Halotti versek című művéből.

Az előlap jobb oldalán jelennek meg az emlékérmék kötelező alaki kellékei, a Magyarország felirat, az értékjelzések, a forint felirat, valamint az érme alsó részén a Budapest verdejel és a verési évszám. Az emlékérme hátlapján pedig megjelenik maga a költő, Friedrich John 1816-os rézmetszete ihlette félalakos portréábrázolása, egy könyvvel és egy tollal kiegészítve. Helyet kapott még az érmén a költő születési és halálozási évszáma, és a körgyűrűn köriratban a Csokonai Vitéz Mihály felirat olvasható – tájékoztatta az MTI-t a pénzintézet.

Az ezüst emlékérméből tükörfényes kivitelben, a színesfém változatból selyemfényes kivitelben öt-ötezer darab készíthető. 

Az érmék a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém változat pedig egy évig névértéken vásárolható meg november 17-től a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában és webáruházában.

Csokonai Vitéz Mihály 1773. november 17-én született, gyakran tudós költőnek is nevezték, és a magyar felvilágosodás nagy műveltségű, kiemelkedő írója, költője, műfordítója, tartalmi és formai tekintetben a magyar költészet nyelvének megújítója volt.

   

Rovatok