Index Vakbarát Hírportál

A magyar haderő megszervezte az ország fegyveres védelmét

2023. november 18., szombat 11:07

A hadgyakorlat során azt tesztelték, hogy több NATO-tagállam katonáival együttműködve miként képesek megvédeni az országot. A Magyar Honvédség vezérezredese szerint a hadgyakorlat is bizonyítja, hogy Magyarország erős és megbízható NATO-szövetséges.

Véget ért Magyarországon az Adaptive Hussars 2023-ra keresztelt többnapos NATO-hadgyakorlat, ami Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szerint sikeres volt – tudósít róla az MTI.

A gyakorlat során közel 400 katonát csoportosítottak át az országba, a magyar hadsereg vezetésével pedig erősíteni akarták a NATO-nemzetek közötti együttműködését, a feladatok összehangolt végrehajtását, illetve tesztelték a Magyar Honvédség védelmi képességeit – Szalay-Bobrovniczky szerint pedig ezt kiválóan végezte el a magyar hadsereg.

Ez a gyakorlat a realisztikus, nagy intenzitású és kihívást jelentő mozzanataival maximálisan megfelelt a NATO elvárásainak, amelyet a szövetség védelmével kapcsolatban és az agresszió elrettentése érdekében megfogalmazott

– fogalmazott a honvédelmi miniszter, aki hozzátette, hogy a hadgyakorlat során Magyarországra látogatott a NATO nemzetközi törzsének az igazgatója, valamit a harcsoportot alkotó nemzetek több katonai képviselője is – közöttük a NATO Szövetséges Szárazföldi Parancsnokság parancsnokhelyettese, Nicola Zanelli altábornagy is, aki szerint az ország nagy hangsúlyt fektet az előretolt többnemzeti harccsoportokra. A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint az Adaptive Hussars 23 elgondolása alapján

a magyar haderő megszervezte az ország fegyveres védelmét, előkészítette az ország területén állomásozó és oda érkező NATO-csapatok fogadását, állomásoztatását, illetve továbbindítását.

Mint arra a tárcavezető emlékeztetett,

az előretolt harccsoportok legfontosabb célja az, hogy rajtuk keresztül a NATO meggyőzze a szemben állókat, hogy kész reagálni bármilyen fenyegetésre,

és ha kell, megvédi a szövetség területének minden egyes négyzetcentiméterét.

Szalay-Bobrovniczky ezenkívül úgy látja, a mostani gyakorlat bebizonyította, hogy a Magyar Honvédség képes egy folyamatban lévő műveletet és az azokhoz tartozó erők vezetését átadni az országba települő NATO-szervezetnek. Továbbá hozzátette,

ez az első alkalom, amikor a Magyar Honvédség teljes spektrumában felkészül a védekezésre, és elrettentés céljából megmutatja erejét.

A gyakorlat kapcsán Böröndi Gábor vezérezredes azt a következtetést vonta le, hogy „erős, megbízható NATO-szövetségesek vagyunk”, ami képes más NATO-tagállamokkal a közös kiképzésre, felkészítésre és együttműködésre.

(Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond 2023. november 16-án az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlat idején. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)

Rovatok