Index Vakbarát Hírportál

Törvénymódosításról is döntenek a héten az Országgyűlésben

2023. november 20., hétfő 06:38

Négynapos ülést tart a héten az Országgyűlés, mely hétfőn többek között a tavalyi zárszámadást, a jövő évi adótörvényeket és a globális minimumadóról szóló törvényjavaslatot tárgyalja.

A parlamenti honlapon olvasható napirendi javaslat szerint az ülés 13 órakor kezdődik. A képviselők megemlékeznek a múlt héten meghalt Alföldi Albert volt MSZP-s országgyűlési képviselőről.

A napirend előtti felszólalások után mintegy három órán keresztül interpellációk, azonnali kérdések és kérdések hangzanak el. Összesen tizenegy előterjesztés bizottsági jelentésének és összegző módosító javaslatainak vitáit folytatják le.

Szó lesz a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tavalyi zárszámadásáról és jövő évi költségvetéséről, a 2022-es központi költségvetés végrehajtásáról, a jövő évi adótörvényekről és a globális minimumadót szabályozó törvényjavaslatról és arról az indítványról, amely kiterjesztené az Egyesült Nemzetek kiváltságairól és mentességeiről szóló nemzetközi egyezményben biztosított kiváltságokat, mentességeket és könnyítéseket a World Aquatics Magyarországon működő intézményeire.

Mint korábban megírtuk, a Nemzetközi Úszó és Vízilabda Szövetség székhelye a svájci Lausanne-ból költözik Budapestre.

Vita lesz a kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről szóló törvényjavaslatról, amely lehetővé teszi az állam tulajdonában álló egyes kastélyok, kúriák, udvarházak tulajdonjogának ingyenes átruházását vagy vagyonkezelésbe adását.

A képviselők megvitatják a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény módosítását, amely lehetővé tenné, hogy eltérő vízdíjat fizessenek a lakossági és a nem lakossági felhasználók, továbbá hogy a miniszter országosan egységes víz- és csatornadíjat állapítson meg a nem lakossági területen.

Rovatok