Index Vakbarát Hírportál

Napi rendszerességgel erőszakolt meg egy kislányt a nevelőapja

2023. november 20., hétfő 10:09 | aznap frissítve

A Győri Fellebbviteli Főügyészség a nevelőapa büntetésének a helybenhagyását, az anya büntetésének a súlyosítását indítványozta abban az ügyben, amelyben a szülők éveken keresztül pokollá tették a lányuk életét – írja közleményében az ügyészség.

A tényállás szerint a férfi és a nő 2013. évben kötöttek házasságot, melyből egy közös gyermekük is született. Együtt nevelték a nő korábbi kapcsolatából 2003 októberében született lányát is.

A nevelőapa 2014-től – tehát amikor a gyermek még nem töltötte be a tizenkettedik életévét – szinte napi rendszerességgel szexuális cselekményt végzett vele. Előfordult, hogy a sértett alvó állapotát használta ki, de 2016-tól már erőszakot alkalmazott a lány ellenállásának leküzdése érdekében.

Annak ellenére, hogy a nevelőapa megparancsolta a kislánynak, hogy senkinek ne beszéljen a vele történtekről, a gyermek számos alkalommal elmondta azt az édesanyjának, aki azonban nem hitt neki, s amikor a lánya segítséget kért tőle, még testi fenyítésben is részesítette.

Az anya ezen túlmenően testileg és lelkileg is elhanyagolta a lányát, nem gondoskodott arról, hogy iskolába járjon, érdektelenséget mutatott sorsával, problémáival kapcsolatban.

A szülők magatartása következtében a kislány érzelmi, erkölcsi fejlődése sérült – tették hozzá.

A Tatabányai Törvényszék a nevelőapát folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt 11 év fegyházbüntetésre, 10 év közügyektől eltiltásra, az anyát kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt 2 év börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette.

A férfit végleges hatállyal eltiltotta bármely olyan foglalkozás gyakorlásától, amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személlyel kerülne kapcsolatba. Az ítéletet az ügyész a férfi vonatkozásában tudomásul vette, míg a nő esetében súlyosításért fellebbezett. A vádlottak és védőik felmentés érdekében fellebbeztek.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a férfi büntetése kellően szigorú, viszont a nő büntetésének a súlyosítása szükséges. Az eljárás másodfokon a Győri Ítélőtábla előtt folytatódik.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található:  http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

Rovatok