Index Vakbarát Hírportál

Bemutatták Karácsony Gergely második kihívóját

2023. november 21., kedd 13:13 | aznap frissítve

A Jobbik – Konzervatívok úgy döntött, hogy saját főpolgármester-jelölttel vág neki a 2024-es önkormányzati választásoknak. A párt Brenner Kolomant indítja a választáson.

Lukács László György frakcióvezető szerint világos, hogy a Jobbik eddig mindig vagy önálló főpolgármester-jelöltet támogatott, vagy olyat, aki képes volt alternatívát mutatni, és nem a politikai szekértábor logikáját kiszolgálni. Ezen most sem változtatnak, úgy vélik, hogy minden főpolgármester bebizonyította, az egyirányú városvezetés sikertelen, az alapoktól kell megreformálni, és ki kell mondani azokat a problémákat, amelyek megnehezítik a lakók életét.

A feladat elvégzésére a Jobbik közössége Brenner Kolomant kérte fel, aki elvállalta a főpolgármester-jelöltséget.

Brenner Koloman a Jobbik országgyűlési képviselője, az Országgyűlés volt alelnöke.

„Tegyük rendbe Budapestet!”

Brenner Koloman úgy fogalmazott, azért vállalta el a feladatot, mert rá kellett arra jönnie, hogy „függetlenül a városvezető személyétől, párthovatartozásától, néhány kérdésben negyed évszázad alatt sem történt előrelépés, ide sorolta az aluljárókban az „ön- és közveszélyes emberek jelenlétét”.

A politikus megjegyezte „negyed évszázada csövesek szipuztak, manapság dizájnerdrogokat használnak az érintettek”, meggyőződése, hogy néhány kérdésben a budapestiek világnézettől és más meghatározottságtól függetlenül egyetértenek, ilyen cél az is, amelynek megvalósítását szeretné elérni.

Tegyük rendbe Budapestet!

– jelentette ki Brenner Koloman.

A főpolgármester-jelölt ezután több témát is érintett:

Népszavazást kezdeményeznek

Brenner Koloman végül a Lánchídról beszélt, ezt az ügyet több szempontból szimbolikusnak nevezte.

Érdekes, hogy a főpolgármester egy személyben döntött, a nemzeti konzultációt idéző felmérésre hivatkozva

– szúrt oda Karácsony Gergelynek a jobbikos politikus, hozzátéve: a sajtótájékoztatót követően leadják a választási irodánál azt a beadványt, amelyben helyi népszavazást kezdeményeznek, hogy „valóban a budapestiek dönthessenek, és ez kötelező érvényű legyen”. Brenner Koloman felszólította Karácsony Gergelyt, hogy ő is népszavazási kérdést kezdeményezzen.

A főpolgármester-jelölt végül arról beszélt: „Budapestnek a rendszerváltoztatás óta volt sokáig liberális, aztán konzervatívvá vedlett főpolgármestere, most ismét egy liberális vezeti, akit a baloldali pártok támogatnak. A korábbi városvezetők szerepfelfogása hibás volt, mert azt gondolták és gondolják, hogy Budapest főpolgármesterének a mögötte álló politikai oldal ízlését kell kiszolgálnia. Én nem ezt gondolom. A polgári értékrend szerint a választók felhatalmazásával minden budapesti érdekében és a közjó érdekében kell a főpolgármester feladatát ellátni. A mai naptól van alternatívája minden olyan budapestinek, aki hisz a hagyományok fontosságában, a szabadság és a rend jó egyensúlyát képviselő politikában.”

Brenner Koloman végül elárulta azt is, vannak olyan kerületek, ahol a Jobbik – Konzervatívok jelöltet fog állítani. A főpolgármester-jelölt lapunk kérdésére leszögezte, ha lesz főpolgármester-jelölti előválasztás, arra is készen áll.

A Mi Hazánk Mozgalom szeptemberben jelentette be, hogy főpolgármester-jelöltként Grundtner Andrást indítja.

Karácsony Gergely a Jobbik bejelentése után a Telex megkeresésére közölte, hogy „mivel Brenner úr ezidáig Sopronban indult a választásokon, feltehetően elkerülte a figyelmét, hogy a Lánchíd forgalmi rendjéről nem a főpolgármester, hanem 136 ezer budapesti döntött az első Budapesti Lakógyűlésen”. A főpolgármester hozzátette: „A főváros működésével kapcsolatos további ismerkedéshez sok sikert kívánunk”.

Karácsony Gergely vállalta a budapesti szövetség létrehozását

Karácsony Gergely október 23-i beszédében úgy fogalmazott, hogy az aznapi rendezvényt is egy hídnak tartja a köztársasági eszmét képviselő civilek és önkormányzatok között. A főpolgármester kifejtette: „Ez fontos szövetség, de nem teljes. A köztársasági oldal pártjainak is csatlakozniuk kell hozzá. Sajnos ők időnként azzal vannak elfoglalva, hogy ki közülük a legnagyobb kicsi. A jövő évi EP-választás és önkormányzati választás egy napra tétele csapda, amibe nem szabad belegyalogolni.”

Vállalom, hogy heteken belül létrehozom az ellenzéki pártok budapesti szövetségét a jövő évi önkormányzati választásra. Mindenki eldöntheti, hogy akar-e a közös sikerből részesedni, mert a köztársaság ügye a nemzet fővárosában igenis sikerre van ítélve

– jelentette ki a főpolgármester. Karácsony Gergely vállalásáról a korábbi hatpárti összefogás pártjait kérdeztük, válaszaikat itt olvashatja.

Rovatok