Index Vakbarát Hírportál

A Ligetvédők felgyújtották, most ki kellett vágni a 100 éves városligeti platánt

2023. november 21., kedd 15:33 | aznap frissítve

Próbálták megmenteni a 2020-ban égési sérüléseket szenvedett fát, de nem sikerült. Kiszáradt, és a balesetveszély miatt el kellett távolítani. Felbecsülhetetlen érték pusztult el.

A Városliget Zrt. és a Főkert szakembereinek erőfeszítései ellenére sem sikerült megmenteni azt a több mint 100 éves városligeti platánt, amely a „Ligetvédő” aktivisták csoportja által gyújtott tűzben sérült meg 2020 tavaszán.

A felbecsülhetetlen értékű példány a tűz következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy mára teljesen elszáradt, balesetveszélyessé vált, így azt kellett vágni

– közölte a Városliget Zrt. felidézve, hogy 2020 március 26-án lángra kapott az ott táborozók sátra, majd a tűz átterjedt a közelben álló, 30 méter magas, évszázados platánra.

A fa törzse megégett, a kiérkező tűzoltók gyors beavatkozásának ellenére a platán súlyosan megsérült. Az azóta eltelt időszakban a szakemberek megpróbálták megmenteni a fát, ám a platán olyan sérüléseket szenvedett a tűzben, hogy mára teljesen elhalt, az ágai letörtek és a kidőlés fenyegeti, ezért el kellett távolítani.

A parkfejlesztés keretében az állami cég a jövő év közepéig 39 darab lombos fát ültet a Városligetben.

Rovatok