Index Vakbarát Hírportál

Semjén Zsolt benyújtotta a tizenkettedik alkotmánymódosítást

2023. november 22., szerda 09:14

A miniszterelnök-helyettes által benyújtott Alaptörvény-módosító javaslat tartalmazza, hogy a Magyar Honvédség tagjai nem alakíthatnak szakszervezetet, mindenki számára egyedi digitális azonosító válik elérhetővé, és az idegenrendészeti szabályozás is változik.

„Magyarország alkotmányos önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme az állam minden szervének kötelessége” – idézi Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott alkotmánymódosítási javaslatot az atv.hu. A tizenkettedik alkotmánymódosítás a szuverenitásvédelmi csomagot is tartalmazza, amely kimondja:

Az alkotmányos önazonosság védelmét a jövőben egy független szerv, a Szuverenitásvédelmi Hivatal láthatja el.

A javaslat szerint az Alaptörvény ki fogja mondani, hogy a „haza védelme nemzeti ügy”. A Magyar Honvédség hivatásos állományú tagjai jogállásáról a jövőben az Országgyűlés helyett a kormány rendelkezhet. Az egyik legfontosabb újítás, hogy csak kormányrendeletben meghatározott módon lehet majd szakszervezetet alakítani.

A Magyar Honvédség hivatásos állományú tagja jogállásával összefüggésben szakszervezet nem alakulhat és tevékenykedhet.

Az Alaptörvény kiegészítését indokolja az információs és kommunikációs technológiák fejlődése is, mely „életünk gyökeres átalakulását hozza magával” – olvasható a tervezetben.

A digitális állampolgárság is bekerül az Alaptörvénybe

Az állam és a társadalom kapcsolatának digitális térbe helyezésére vonatkozó szakasz „a digitális állampolgársággal” összefüggésben rögzíti, hogy

az ügyek digitális intézéséhez az állam mindenki számára egy egyedi, tartós azonosítót biztosít, amely általánosan használható, és mindenki önként döntheti el, hogy használja-e.

Ezen felül maga az Alaptörvény ad a digitális ügyintézéssel összefüggő adatkezelésre vonatkozó kormányrendeleti felhatalmazást.

Lesz a tizenkettedik alkotmánymódosításnak olyan passzusa is, mely az idegenrendészeti joganyag újraszabályozása miatt szükséges, és a választójog kapcsán a „huzamos tartózkodásra jogosultság” terminológia bevezetését célozza.

Rovatok