Index Vakbarát Hírportál

„Orbán Viktor Putyin kanapéján feszengve várja az utasításokat”

2023. november 22., szerda 16:03

Egy „valódi” szuverenitásvédelmi törvényjavaslatot terjeszt be az Országgyűlésnek négy ellenzéki párt, szerintük ugyanis az ország szuverenitását a kormánytól kell megvédeni, mert kiszolgáltatja Magyarországot az orosz és kínai érdekeknek.

A Demokratikus Koalíció (DK), a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közös, szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője úgy értékelte, a kormány saját maga ellen nyújtotta be a nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvénycsomagot, annak ugyanis

annyi köze van a magyar szuverenitásvédelemhez, mint a Felcsútnak a Real Madridhoz.

Kijelentette, a törvényjavaslat „egy fikarcnyival” nem fogja javítani Magyarország biztonságát, függetlenségét, szuverenitását.

Hozzátette: Magyarország biztonságára a kínai és orosz befolyás jelent veszélyt, például az ország orosz gáznak való kiszolgáltatottsága, vagy a legjobb minőségű termőföldek és az ívóvízkészlet kiárusítása a kínai akkumulátorgyárak idetelepítésével.

Szabó Tímea „olcsó cirkuszi kísérletnek” nevezte a szuverenitásvédelmi törvényt, és azt mondta, ez a kérdés megér egy ennél sokkal komolyabb előterjesztést.

A DK, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd a jövő héten be fog nyújtani a parlamentnek egy valódi szuverenitásvédelmi javaslatcsomagot, amely valóban növeli Magyarország biztonságát, és kísérletet tesz arra, hogy megállítsa az ország kiárusítását a külföldi érdekeknek – mondta.

Momentum: Pártállami időket élünk

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke szerint Magyarországon nem válik el egymástól a kormánypárt és az állam, valójában „pártállami időket élünk”, a szuverenitásvédelmi törvényjavaslat pedig egy orosz mintájú „megfélemlítési törvény”, mindenkit meg akar félemlíteni, aki nem ért egyet az állampárt vélt vagy valós elveivel.

Azt mondta, ennek a javaslatnak az előzménye a lex CEU vagy a Stop Soros, illetve a civiltörvény. Ezek miatt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított, ha a mostani törvényjavaslatot elfogadják, egész biztos, hogy ugyanilyen eljárás indul – vélekedett, hozzátéve, az előterjesztés egy újabb ok lesz arra, hogy Magyarország ne kapja meg az uniós forrásokat.

A Momentum elnöke is úgy látta, hogy az országot nem az ellenzéki politikusoktól, civilektől, diákoktól és a sajtótól, hanem a magyar kormánytól és a kormányfőtől kell megvédeni, mert ők az orosz és kínai érdekeket szolgálják ki. A Szuverenitásvédelmi Hivatalra költendő pénzt lehetne a kórházakra, iskolákra fordítani – jegyezte meg.

MSZP: Magyarországon nincs kormányzás

Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese azt mondta, Magyarországon nincs kormányzás, csak propaganda, a mostani előterjesztés is a propagandatörvénykezés újabb lépése.

Közölte, a pénznek lenne jobb helye is, hiszen tömegesen szegényednek el a magyarok.

Szerinte megalázó az ügyészségre, a rendőrségre, a nemzetbiztonsági hatóságokra nézve „a propagandahatóság felállítása”, ami a kommunikáción és a Fidesszel egyet nem értők fenyegetésén kívül semmi másra nem jó. Szerinte egyébként a törvényjavaslat továbbra is távol fogja tartani Magyarországot az uniós forrásoktól.

DK: Orbán Viktor kiárusítja Magyarországot Putyinnak

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese azt mondta, Magyarország szuverenitását nem a Nyugat, hanem Orbán Viktor és kormánya veszélyezteti, amely kiárusítja az országot Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, a kínai vezetésnek és a közép-ázsiai diktátoroknak.

Emlékeztetett arra, hogy a magyar nép népszavazáson döntött úgy, hogy csatlakozik az EU-hoz és a NATO-hoz, azaz megosztja a szuverenitását ezekkel a közösségekkel. Szerinte arra azonban soha senki nem adott felhatalmazást. hogy a magyar miniszterelnök

Putyin kanapéján feszengve várja az utasításokat,

vagy hogy Magyarországot kiszolgáltassa az orosz energetikai érdekeknek, hogy semmire sem jó, drága kínai vasutat építsen az adófizetők pénzén, illetve hogy közpénzből építsen környezetpusztító akkumulátorgyárakat.

Szerinte a kormány azért kelt újabb feszültséget az EU-val, mert kormányozni nem tud, és próbálja a magyar polgárok figyelmét elterelni a fontos ügyekről.

Rovatok